Ryskrot (Eleutherococcus senticosus)

by Mikaela Bjerring · 0 comments- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till återförsäljare -

Klicka för att gå direkt till produkter

Ryskrot  (Eleutherococcus senticosus) och dess egenskaper

Ryskrot kallas även för sibirisk ginseng. Denna ört är en adoptgen och används bland annat flitigt av idrottsmän, kosmonauter, dykare m.fl. för att öka uthållighet och prestationsförmåga samt minska stress.

Ryskrot - sibirisk ginseng (Eleutherococcus senticosus)

Ryskrot – sibirisk ginseng (Eleutherococcus senticosus)

Ryskrot / Siberisk ginseng växer i Taiga regionen i sydöstra Ryssland, i norra Kina, i Korea och i Japan. Det är en avlägsen släkting till asiatisk ginseng och Panax ginseng. Det är roten (Eleutherococci radix) och bladen (Eleutherococci folium) av Siberisk ginseng som används för medicinskt bruk.

De verksamma beståndsdelarna i Ryskrot / Siberisk ginseng är lignan-glykosider (liriodendrintyp) och kumariner (isofraxidin).

Ryskrot / Siberisk ginseng  har länge används traditionellt för att:

  • Öka energin.
  • Förbättra uthålligheten.
  • Motverka trötthet.
  • Stödja immunsystemet.
  • Stödja kroppens stresshantering.
  • Förebygger de värsta stresseffekterna.
  • Förbättrar allmän hälsa.
  • Ökar den potentiella livslängden.

Historisk användning Ryskrot / Siberisk ginseng
Siberisk ginseng började användas redan för 2000 år sedan för att lindra luftvägsinfektioner, speciellt influensa. Den användes också för att öka fysisk och psykisk förmåga och ge en ökad livskvalitet. Efter Chernobylolyckan gavs Siberisk ginseng för att motverka skadliga strålningseffekter.

De aktiva ämnena i Ryskrot / Siberisk ginseng
Ryskrot / Siberisk ginseng innehåller sju definierade eleutherosider. De mest omtalade är eleutherosiderna B och E. Det finns också ett innehåll av polysackarider, som spelar en avgörande roll för effekten på det immunologiska systemet. Denna rot underlättar för kroppen att uthärda stress genom att främja binjurefunktionen med utsöndring av adrenalin och cortison.

Ryskrot / Siberisk ginseng har visats öka den mentala kapaciteten såväl som den fysiska förmågan. Siberisk ginseng ökar syrgasutnyttjandet i arbetande muskler. Aerobiska aktiviteter kan utövas under längre tid, återhämtningen från ”workouts” är snabbare.

Se hela bodystores utbud av kosttillskott och hälsokost

Produkter

 KÄLLOR & REFERENSERPeter Wilhelmsson, Lev ung längre, ICA bokförlag. Sida: 238, ISBN: 91-534-2085-3

Facchinetti, F., Neri, I., Tarabusi., M. Eleutherococcus senticosus reduces 
cardiovascular stress response in healthy subjects: a randomized, placebo- 
controlled trial. Stress and Health 18: 11-17 (2002) 


Davydov, M.,Krikorian, A.D. Eleutherococcus senticosus (Rupr. & Maxim.) Maxim.(Araliaceae) as an adaptogen: a closer look. J Ethnopharmacol. 2000 Oct;72(3):345-93.

Naturmedel.org: http://www.naturmedel.org/sidor/acanto.html

Hälsokostrådets Förlag. Naturläkemedel och Naturmedel. Skogs Grafiska AB, Malmö. 1998; p.132

Bildkälla: Fotograf: Stanislav Doronenko - commons.wikimedia.org – Public domain: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Eleutherococcus_senticosus_leaves.jpg

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa