PABA – Paraaminobensoesyra – vitamin Bx

by Mikaela Bjerring · 0 comments

Klicka här för att gå direkt till produkter

Funktion av PABA – Paraaminobensoesyra – vitamin Bx

PABAParaaminobensoesyra även kallat vitamin Bx är ett vitaminlikt ämne som inte alltid får status som vitamin. Det brukar inte ingå i multivitaminpreparat eller enkla B-vitaminkombinationer, däremot i hälsokosthandelns och träningsbranschens större B-kombinationer och i specialkombinationer för hud och hår.

Skolmedicinen har inte kunnat påvisa PABA-brist. Där officiella rekommendationer finns brukar de röra sig kring 10-25 mg per dag. I vitaminterapi anses 25-300 mg vara ett optimalt dagsintag av PABA. Brist sägs ge, förutom trötthet, depression och matsmältningsbesvär, pigmenteringsproblem (gråhårighet, solkänslighet, vitiligo) och andra hudproblem (torr hy, rynkor, eksem, psoriasis). Bra källa för PABA är öljäst.

PABA - Paraaminobensoesyra - vitamin Bx hjälper till att bilda röda blodkroppar

PABA - Paraaminobensoesyra - vitamin Bx hjälper till att bilda röda blodkroppar

Egenskaper och funktion av PABA är bl.a:

  • Stödjer tarmfloran och bilda folsyra.
  • Bidrar till vid bildning av röda blodkroppar.
  • Stödjer proteinomsättningen.
  • Stödjer den mentala hälsan.
  • Bidrar till friskt hår, hud och naglar.

 Se hela bodystores utbud av kosttillskott och hälsokost

Produkter

 KÄLLOR & REFERENSERPeter Wilhelmsson,Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, sida: 202, ISBN: 91-631-7910-5.

Bildkälla: MDougM, Wikimedia commons, Public domain: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sedimented_red_blood_cells.jpg


Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa