Pantotensyra, vitamin B5

by Mikaela Bjerring on 22 oktober, 2016 · 0 comments

in Blogg, Huden, Kosttillskott


Pantotensyra är ett vattenlösligt B-vitamin som bidrar till cellernas ämnesomsättning. I naturen är pantontensyra vanligt förekommande, precis som namnet avslöjar. Pantos är nämligen grekiska och betyder ”överallt”. Vitaminet är framförallt känt bland de som önskar lindra en aknebesvärad hud, även om den effekten är inte helt vetenskapligt fastställd.

Baljväxter är en rik källa för pantotensyra, vitamin-b5

  • Pantotensyra, vad är det?
  • Pantotensyra i tillskott
  • Var finns pantotensyra naturligt?

Pantotensyra, vad är det?

Pantotensyra är ett vanligt förekommande vitamin i naturen och i kroppen fungerar det som en del av ämnesomsättningen. Eftersom att vitaminet är så pass vanligt i naturen, är det relativt lätt att komma upp i dagsbehovet på 6 mg. Några egenskaper av pantotensyra som idag är väldokumenterade och därmed även godakända påstående, är att vitaminet bidrar till normal mental prestationsförmåga och minskad trötthet och utmattning. Det bidrar även till normal energiomsättning samt normal syntes och omsättning av steroidhormoner, d-vitamin och vissa neurotransmittorer.

Det finns även en teori om att pantotensyra skulle kunna hjälpa mot akne. Denna teori publicerades 1995  av Doktor Lit-Hung Leung som grundar sig i att vid brist på pantotensyra så kommer kroppen prioritera hormonproduktion framför fettmetabolism, vilket då gör att fettyror lagras i talgkörtlarna. Detta skulle då bidra till att man får akne eller att aknen förvärras. Det finns även en teori om att brist på pantotensyra skulle kunna leda till att man lättare får grått hår. Ingen av dessa påståenden är dock vetenskapligt bevisade, så det är något man själv får ta ställning till och testa om man vill.

Pantotensyra i tillskott

Många av de som använder sig av extra tillskott av vitamin b5 gör det i ett försök att få en förbättrad hud eller för att öka sitt mentala fokus. Som nämnt ovan så finns det vissa studier som indikerar att pantotensyra skulle kunna förbättra aknehud men fler och större studier behövs för att fastställa den effekten av vitaminet. Som tillskott finns vitaminet både som enskilt tillskott, i multivitaminer och i B-vitaminkomplex.

Biverkningar:

Pantotensyra kan varken lagras eller produceras i kroppen, och bidrar därför inte heller till några biverkningar.

Var finns pantotensyra naturligt?

Pantotensyra finns i många olika sorters mat, men extra rika källor ät t.ex baljväxter, kött, nötter, avokado och fullkornsprodukter.

 Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: