Egenskaper av Propolis

by Mikaela Bjerring on 20 februari, 2012 · 2 comments

in Anti-aging, Örtmedicin

Hittills har forskarna funnit över 300 ämnen i propolis. Det är kanske därför inte så konstigt att Propolis har använts som naturläkemedel i tusentals år i många olika kulturer.

Honung är en välkänd biprodukt med det är inte den enda. Bikittet – även kallat propolis, har en rad unika egenskaper som gör det extra intressant ur hälsosynpunkt. Bina använder propolis för att täta bikupan som då skyddar mot bakterier, virus och sjukdomar.

Propolis har genom åren undersökts i ett stort antal vetenskapliga studier där de unika egenskaperna har bekräftats. Ämnet har använts inom läkekonsten i tusentals år inom olika kulturer världen över. Propolis är en blandning av växtharts från träd, pollen och frön som bina tuggat samman med sin saliv. Propolis består av mer än 300 naturliga ämnen och tillsammans skapar de en produkt som är helt unik.

Propolis, naturligt antibiotika?

Propolis, naturligt antibiotika?

Propolis innehåller bland annat: 

Propolis naturens egen antibiotika?
Den svenska lagstiftningen förhindrar oss att säga något annat än att Propolis är ett kosttillskott. Men studier och flitig användning genom tiderna bekräftar dess unika egenskaper.

Redan så långt tillbaka som Hippokrates lovordade Propolis för dess läkande förmåga på både inre och yttre infektioner. Propolis har en hög koncentration av flavonoider vilket troligen är anledningen till dess antibiotika liknade egenskaper.

Propolis har historiskt använts som ett naturmedel vid förkylning och influensa och verkar samtidigt lokalt inflammationshämmande. Det kan därför vara effektivt vid urinvägsinfektion, inflammation i prostata, vid akne, eksem, munsår, tandköttssjukdomar, magsår, infektioner i mag- och tarmkanalen, infektioner i de övre luftvägarna, mandel-, bihåle- och öroninflammationer m.m. På senare år har oberoende studier påvisat dess goda effekter och numera används propolis både som naturläkemedel och i traditionell läkarvård. Propolis är anses även starkt desinficerande.

Här kan du köpa Propolis

 

 KÄLLOR & REFERENSERBiodlarna, Sveriges biodlares riksförbund. www.biodlarna.se/website1/1.0.1.0/42/1/ - Journal of food Science volume 74, issue 6, page H162-H162, August 2009

Läkemedels världen: http://www.lakemedelsvarlden.se/nyheter/bikupan-som-apotek-7053

De helande krafterna av propolis: http://www.realt5000.com.ua/news/utf/sv/1555398/

Bildkälla: Wikimedia commons bees, Public domain

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 2 comments… read them below or add one }

1 Sabine-Välbefinnaren februari 20, 2012 kl. 22:37

är de samma sak som bi pollen?? det har jag hört om tidigare och ska vara superbra. Kram

Svara

2 Mikaela Bjerring februari 21, 2012 kl. 09:21

Bipollen är inte samma som propolis, men båda är väldigt näringsrika.
Propolis är en blandning av växtharts från träd, pollen och frön som bina tuggat samman med sin saliv och som de sedan använder att täta kupan med. Bipollen är blompollenkorn som samlas in av bin när de landar på blommor för att suga i sig nektar. Pollenkornen fastnar på binas ben och ser till att blommorna befruktas (pollineras) så att växtarten förökar sig och sprider sig. blompollenkornen använder bina att mata sina bilarver med.

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: