Pyknogenol, Pycnogenol

by Mikaela Bjerring · 1 comment

Klicka här för att gå direkt till produkter

Funktion och egenskaper av Pycnogenol

Pyknogenol även stavat pycnogenol är en patenterad blandning av flavonoider och då främst bioflavonoider. Pyknogenol förekommer naturligt i barken på pinjeträdet Pinus maritima och i vindruvskärnor. De starkaste verkningsområdena som pyknogenol har är dess effekt på blodkärl, huden och den mentala funktionen. Det är ett vattenlösligt ämne, tas lätt upp av kroppen och har en snabb biotillgänglighet.(1)

Historik
Pycnogenol upptäcktes först 1535 av fransmannen Jacques Cartier när han utforskade Canada med sina män. Indianerna där berättade om ett te som de använde för att bli av med skörbjugg. 400 år senare publicerade Jacques Masquelier en forskning om pyknogenol där han beskrev ämnets starka effekt. 1987 blev pyknogenol patenterat.(1)

Pyknogenol (Pycnogenol) utvinns från Pinus, maritima

Pyknogenol (Pycnogenol) utvinns från Pinus, maritima

Pyknogenols effekt på huden
Pycnogenol tillför kroppen vissa aktiva bioflavonoider. De aktiva flavonoiderna binder till sig kollagen-proteinet, som har betydelse för hudens elasticitet och styrka. Flavonoiderna förstärker även verkan hos några av de starkaste antioxidanterna i kroppen – nämligen vitamin E  och vitamin C. Det sist nämnda behöver kroppen för att bilda kollagen.(1)

Pyknogenols effekt på blodkärlen
Pyknogenol bidrar till att upprätthålla starka blodkapillärer, vener och artärer. Det har även en betydelse när det gäller att motverka ödem, blåmärken och åderbråck.(1)

Pyknogenols effekt på den mentala funktionen
Pyknogenol stödjer cirkulationen i hjärnan och därmed även minnet. Det har även betydelse för normal funktion av nervsystemet och många har haft framgång med pyknogenol när det gäller att motverka PMS. (1)

Exempel på vad Pycnogenol har för funktion i kroppen (1):

  • Bidrar till elastisk och slät hud genom att stödja hudproteininformationen.
  • Stödjer kroppens immunsystem.
  • Bidrar till att upprätthålla starka blodkapillärer, vener och artärer.
  • Bidrar till bättre cirkulation och mer energi till hela kroppen.
  • Stödjer ögats normala funktion.
  • Stödjer hjärt- kärlhälsan.
  • Bidrar till bättre ledhälsa.

Se hela bodystores utbud av kosttillskott och hälsokost

Produkter

KÄLLOR & REFERENSER(1) Peter Wilhelmsson,Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, sidor: 248-250, ISBN: 91-631-7910-5.

Bildkälla: Wikimedia commons

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

{ 1 trackback }