Recept och tips vid LCHF kost

by Mikaela Bjerring on 14 november, 2012 · 2 comments

in Blogg, Kost, LCHF, Recept, Viktkontroll

Många väljer att följa LCHF kost av en eller flera anledningar. Det kan vara för att uppnå viktminskning, bättre hormonbalans eller för att de helt enkelt känner att de mår bättre av att dra ner på kolhydrater. LCHF bygger på att man minimerar sitt intag av kolhydrater och samtidigt höjer intaget av fett och protein. Om kosten innehåller lite kolhydrater och mycket fett får man en mättnadskänsla som varar längre. kroppen bryter samtidigt ner fett för att tillgodose sig med energi vilket bidrar till viktminskning. Även många som lider av diabetes föredrar LCHF eftersom denna kost håller blodsockernivåerna i kroppen mer stabila (1).

Vid LCHF kost äter man som sagt extremt lite kolhydrater och mycket fett och protein. Grönsaker som växer ovan jord, vissa rotfrukter och lite bär och nötter kan man till viss mån inkludera i sin kost. Däremot ska potatis, pasta, ris, gryner och bröd och allt annat som innehåller mycket kolhydrater och socker mer eller mindre helt uteslutas.

Om man väljer en livsstil med LCHF är det dock viktigt att läsa på lite. Tänk på att äta en varierad kost, välj bra fettkällor som bidrar med nyttiga fettsyror och se till att få i dig tillräckligt med vitaminer, mineraler samt fibrer.

Recept och tips vid LCHF kost

Recept och tips vid LCHF kost

Vanligt bröd, bakverk och övriga sötsaker är inte att tänka på när man väljer en väg med LCHF. Men det finns en oändligt massa härliga recept på LCHF vänliga, hälsosamma och otroligt välsmakande godsaker. Här hittar du allt du behöver för ditt LCHF matbröd bakverk  och sötsaker .

Det kan låta som en strikt och ensidig kosthållning med mycket uppoffringar av det goda, men det behöver det inte vara. Det finns otroligt många fina sajter som bidrar med underbara och hälsosamma LCHF-recept. Matdagboken.se är t.ex. en sajt där du kan få tips och råd, stöd och vägledning. Du får även tillgång till färdiga veckomenyer, en stor bas med LCHF-recept., och chansen att vara del av en härlig gemenskap.

Se LCHF-vänliga livsmedel på:  Bodystore

 

 

KÄLLOR & REFERENSER
Bildkälla: wikimedia commons – public domains

(1) http://sv.wikipedia.org/wiki/Low_Carb_High_Fat#Vetenskapligt_st.C3.B6d


Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 2 comments… read them below or add one }

1 Anne december 10, 2012 kl. 09:32

LCHF har gjort en stor förändring i mitt liv! Jag har aldrig mått bättre. Gäller dock att fortfarande äta en varierande kost och äta tillräckligt med fibrer är ett måste för att magen ska fungera som den ska.

Svara

2 Andreas december 10, 2012 kl. 09:37

Att dra ner på socker och kolhydrater har gjort att min energinivå ökat, jag har gått ner i vikt och mår nu så mycket bättre. Jag äter nog inte helt enligt lchf, men en stor minskning av kolhydrater. Jag är också mycket mer medveten om den kost jag äter och att den är av bra och näringsrika livsmedel.

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: