Recept på glutenfria bovetefrallor

by Mikaela Bjerring on 14 januari, 2016 · 6 comments

in Bakning, Blogg, Glutenfri kost, Glutenfritt, Kost, Recept

Här är ett recept på glutenfria bovetefrallor som får en riktigt fin konsistens och härlig smak. Svårt att tro att de är glutenfria!

Bovetebullar
Mjölet i bullarna består till största del av bovetemjöl. Sen har jag även använt mig av en glutenfri mjölblandning från Urtekram som består utav fullkornsrismjöl, rismjöl, teffmjöl, majsgryn och loppfröskal.

Bovete är inget spannmål och är inte släkt med vete. Det är en ört som är naturligt glutenfri och ingår i samma familj som rabarber och ängssyra. Bovete är rikt på mineraler och innehåller alla 8 essentiella aminosyror. Det är en mjölsort som är väldigt lättsmält för magen till skillnad från vete.

Detta behöver du till ca 16 st

  1. Smula ner jästen i en bunke, tillsätt vattnet och låt jästen lösas upp.
  2. Tillsätt sedan alla de torra ingredienserna; havssalt, bovetemjöl, glutenfri mjölmix, chiafrön och fiberhusk.
  3. Blanda ihop alla ingredienser med degkrokar under ett par minuter tills du fått en jämn och fin deg.
  4. Täck över bunken med en handduk och låt svälla i ca 20 minuter.
  5. Forma bullar av degen och lägg på en plåt som är klädd med bakplåtspapper. Pudra sedan över lite bovetemjöl så bullarna får en fin yta.
  6. Låt jäsa i ca 90 minuter under bakduk. Se till att det är varmt och dragfritt i köket så att bullarna jäser ordentligt.
  7. Värm upp ugnen till 225 °C och grädda i ca 20 min i mitten av ugnen.
  8. Flytta över bullarna till ett galler. Dom behöver svalna helt innan de får rätt konsistens, så vänta med att äta tills dom hunnit kallnat helt.

 Alla ingredienser i receptet hittar du här

 

Bovetefrallor - glutenfritt bröd

 

»crosslinked«



Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 6 comments… read them below or add one }

1 Laila H januari 16, 2016 kl. 23:50

Åhh, vad goda dom ser ut! Dom ska jag prova att baka. 🙂

Svara

2 Anja W januari 17, 2016 kl. 00:07

Ser goda ut 🙂

Svara

3 Kalle januari 17, 2016 kl. 00:10

Alltid roligt att prova nya glutenfria brödrecept. Ska testa.

Svara

4 Karina januari 17, 2016 kl. 00:29

Mums 🙂

Svara

5 Cecilia mars 29, 2016 kl. 13:40

Kan jag utesluta chiafröna?

Svara

6 Mikaela Bjerring mars 30, 2016 kl. 08:54

Det går bra att utesluta chiafrön om du föredrar det.

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: