Recept på glutenfria semlor

by Mikaela Bjerring on 12 februari, 2015 · 5 comments

in Blogg, Glutenfritt, Kost, Livsmedel, Mjölk- och laktosfritt, Recept

Semlor går helt utmärkt att baka glutenfritt och själv tycker jag till och med att de blir godare. Så nu när fettisdagen börjar närma sig så tyckte jag att det passade bra att bjuda på ett recept för glutenfria semlor.

Glutenfria semlor - Recept glutenfritt

Recept på glutenfria semlor (12 st)

Ingredienser:

  • 25 g jäst för söta degar
  • 75 g Smör
  • 1 st ägg
  • 3 dl mandelmjölk, eller annan valfri mjölk
  • ¼ dl honung eller ½ dl sukrin
  • 1 krm salt
  • 2 tsk stött kardemumma
  • 1⁄2 msk fiberhusk
  • 7 dl glutenfri mjölblandning
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 st ägg till pensling

Mandelmassefyllning

  • 1,5 dl mandelmjöl
  • ca 3 msk kokosmjölk/grädde
  • ½ msk honung eller 1 msk sukrin
  • 2-3 droppar bittermandelessens (valfritt, men jag tycker att det blir godare)

Garnering

  • Kokosgrädde alternativ sojagrädde eller vanlig grädde

Gör så här:

Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken och värm tills det blir fingervarmt (ca 37 grader). Häll över smör- och mjölk blandningen i en bunke och smula ner jästen och rör om till jästen har löst sig. Tillsätt sedan honung eller sukrin, kardemumma, salt, fiberhusk och rör om. Tillsätt ägget och 6 dl av mjölet. Arbeta ihop allt till en smidig deg och låt sedan jäsa under duk i 30 min.

När degen har jäst klart så blandar du ihop bakpulvret med 1 dl mjöl och arbeta in det i degen. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och baka ut till 12 runda bullar. Lägg dem sedan på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under duk i 20 minuter. Sätt ugnen på 200° så den hinner bli varm. Pensla bullarna med ägg och grädda i mitten av ugnen i ca 10-12 min.

När bullarna har svalnat skär du upp ett lock på varje bulle. Gröp ut bullarna och blanda det med din mandelmassa och lite mandel eller kokosmjölk tills du fått en bra konsistens. Fyll bullarna med mandelmasseblandningen och och toppa med vispad grädde. lägg på locket och pudra över med lite sukrin om så önskas.

Här hittar du mängder av bra hälsokostlivsmedel för bakning

 

 



Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 5 comments… read them below or add one }

1 Maria februari 13, 2015 kl. 10:46

Oh, vad gott! Tack för receptet, det ska jag prova i helgen!

Svara

2 Sandra J februari 13, 2015 kl. 10:49

Jag äter varken gluten eller laktos så detta receptet var precis vad jag leta efter. Tack för att du lägger ut glutenfria och laktosfria recept!

Svara

3 Mikaela Bjerring februari 13, 2015 kl. 12:00

Fler recept kommer Sandra 🙂

Svara

4 Monica Berg februari 13, 2015 kl. 10:50

Ser verkligen gott ut!

Svara

5 Anna B februari 25, 2015 kl. 20:27

Mums!!!

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: