Recept på glutenfritt sesambröd

by Mikaela Bjerring on 30 januari, 2015 · 3 comments- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till återförsäljare -

in Blogg, Kost, Kosttillskott, Recept

Här följer ett recept på ett saftigt och välsmakande glutenfritt bröd. Brödet är rikt på fibrer, protein och snålt på kolhydrater jämfört med andra bröd. Det är otroligt lättbakat, snabbt att få ihop och svårt att misslyckas med, och det viktigast av allt – det är otroligt gott!

 Glutefritt sesambröd

Recept på glutenfritt sesambröd

Detta behöver du:

  • 2 dl vatten
  • 2 ägg
  • 2 dl mandelmjöl
  • 2 dl glutenfria havregryn
  • 1 dl sesammjöl
  • 1 ½ tsk bakpulver
  • 1 msk fiberhusk
  • ca 1 tsk salt, efter smak
  • Sesamfrön

Så här gör du:
Börja med att sätta på ugnen på 180 grader. Blanda alla torra ingredienser (förutom sesamfröna) innan du tillsätter ägg och vatten. Rör ihop allt, och låt degen svälla en stund (20 minuter brukar räcka). Bred ut degen på en bakplåt, ca 1,5 cm tjock och strö över sesamfröna. Grädda  i ca 30 minuter, och dela brödet i rutor när det kommer ut från ugnen.

Sesambröd utan gluten

Sesammjöl

Sesammjöl är ett spännande och gott alternativ av glutenfritt mjöl. Det innehåller per 100 gram hela 15 gram fibrer, 46 gram protein  och med ett lågt kolhydratinnehåll på 6 gram. Sesammjöl innehåller även mineraler så som järn, zink och magnesium. Sesammjöl har en mild och nötaktig smak som passar perfekt till bröd, kakor och kex.

Mandelmjöl

Mandelmjöl är liksom sesammjöl ett populärt och uppskattat mjölalternativ både vid glutenfri kost samt vid kosthållningar som LCHF där man äter väldigt limiterat med kolhydrater. Mandelmjöl innehåller per 100 gram endast 4 gram kolhydrater, 22 gram protein och 57 gram fett. Mandelmjöl passar utmärkt till bakning och gör bröd och andra bakverk otroligt saftiga och goda.

Glutenfria havregryn

Glutenfria havregryn behandlas med största omsorg för att kunna kallas glutenfria. Näringsinnehållet är per 100 gram ca 10 gram kostfiber, 13 gram protein, 6,5 gram fett och 58 gram kolhydrater.

Fiberhusk

Fiberhusk är psylliumfröskal som malts till ett pulver. Det har visat sig att de gelébildande fibrerna i psyllium till stor del har samma egenskaper som gluten i samband med bakning och är därför till stor fördel när man bakar glutenfritt. Tack vare sitt rika innehåll av kostfiber (85%) har fiberhusk förmågan att suga upp vätska och svälla vilket bidrar till ett saftigare och mindre smuligt bröd. Det ger en geléartad konsistens som binder samman degen vilket gör den mer lättarbetad. Fiberhusk är på grund av sitt rika fiberinnehåll även ett mycket bra fibertillskott. Det kan med fördel användas vid all typ av bakning.

Sesammjöl, mandelmjöl, fiberhusk, glutenfria havregryn och andra hälsokostlivsmedel hittar du här

 

 

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 3 comments… read them below or add one }

1 Sonja februari 13, 2015 kl. 11:50

Det var ju ett ett okomplicerat recept som både ser och låter gott. Det tackar jag för och ska prova det inom kort 🙂

Svara

2 Mikaela Bjerring februari 13, 2015 kl. 12:03

Det är verkligen snabbt och lätt att göra, och gott blir det 🙂 Jag har även provat att lägga i olika kryddor, soltorkade tomater och oliver, vilket blev riktigt bra. Man kan ju variera receptet efter sin egen smak.

Svara

3 Marie februari 15, 2015 kl. 15:36

Mums! Det ser gott ut och det ska jag definitivt prova. 🙂

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: