Recept på grönkålspesto

by Mikaela Bjerring on 11 februari, 2017 · 6 comments

in Blogg, Kost, Recept, Vegetarisk kost, Vegetariskt

Under hösten och vintern är det högsäsong för grönkål, så då bör man ta tillvara på tillfället och äta lite mer av de gröna bladen. Grönkål har nämligen ett imponerande näringsvärde och är dessutom väldigt gott. Här följer ett recept på grönkålspesto som ett alternativ till klassisk pesto.

Grönkålspesto recept

Detta behöver du:

Gör så här:

  1. Skölj grönkålen och skär bort dom tjocka stammarna.
  2. Mixa grönkålen med valnötterna och vitlöken.
  3. Tillsätt pecorino och olja och mixa några sekunder till. Om du gör den veganska/laktosfria varianten så tillsätter du cashewnötterna i steget innan.
  4. Tillsätt örtsalt, peppar och eventuellt lite chili. Smaka av till du är nöjd med kryddningen.

Lite kort om grönkål

Grönkål är en relativt lättodlad grönsak som trivs bra i vårt kalla klimat. Den tål både kyla och snö med temperaturer upp till 20 minusgrader. Det gör att grönkål kan odlas hela hösten och vintern och skördas efterhand som den ska säljas. Grönkålens näringsvärde är imponerande. Den är fiberrik och innehåller betydande mängder kalcium, järn, C-vitamin, A-vitamin, E-vitamin och folsyra. Grönkål innehåller även lutein och zeaxantin som är bra för våra ögon.

Lite kort om kallpressad hampafröolja

Kallpressad hampafröolja eller hampaolja har en vacker grön färg och en god nötaktig smak. Oljan utmärker sig genom sin perfekta balans mellan de essentiella fettsyrorna omega-3 och omega-6. Hampafröolja passar utmärkt för att ringla över salladen, eller för att tillsätt i kalla såser och dressingar.

Relaterade inlägg:

»crosslinked«



Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 6 comments… read them below or add one }

1 Kerstin februari 13, 2017 kl. 20:31

Låter ju riktigt gott! Det ska jag absolut prova 🙂

Svara

2 Mikaela Bjerring februari 13, 2017 kl. 20:46

Grönkålspesto är verkligen riktigt gott så det tycker jag du ska prova. 🙂

Svara

3 Mia L. februari 13, 2017 kl. 20:33

Så gott det låter och jag älskar ju grönkål så det kan ju aldrig vara fel. tack för tipset!

Svara

4 Mikaela Bjerring februari 13, 2017 kl. 20:47

Riktigt gott är det 🙂

Svara

5 Jessika mars 2, 2017 kl. 08:48

Låter så gott! Hur länge håller den?

Svara

6 Mikaela Bjerring mars 4, 2017 kl. 08:39

Jag skulle säga att den håller sig i 5 dagar i alla fall.

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: