Rensa ut och basa upp kroppen med korngräs

by Mikaela Bjerring on 11 december, 2016 · 0 comments

in Blogg, Detox-kost, Energibrist, Hälsa, Syra-basbalansen


Korngräs är en av mina favoriter bland superfoods. Det är ett välsmakande, lättsmält och näringsrikt spannmålsgräs som kommer med många hälsomässiga fördelar. Känner du dig trött och hängig? Är din kropp försurad, eller känner du att den behöver en utrensning? Då är korngräs ett livsmedel som du vill äta mer av.
Korngräs vid detox och för bättre syra-basbalans.

Vad är korngräs?

Korngräs utvinns ur kornets unga späda blad som man sedan pressar juice eller torkar och mal till ett fint pulver. Pulvret använder man genom att blanda med vatten och dricker som en näringsdryck. Man kan även tillsätta korngräspulver i t.ex. smoothies eller strö på filen för att höja näringsvärdet. Korngräs är mycket näringsrikt och som alla andra spannmålsgräs är det glutenfritt. Näringsmässigt är korngräs likvärdigt vetegräs, men har en mildare smak och är mer lättsmält för magen. Korngräs vet man har odlats i över 7000 år som man traditionellt använt både som ett livsmedel och som en läkeväxt.

Näringsinnehåll av korngräs

Korngräs innehåller generöst med vitaminer, mineraler, antioxidanter, aminosyror, fibrer, enzymer och klorofyll. Rikt på bland annat B-vitaminer, krom, magnesium, zink, järn och kalcium. Faktum är att korngräs innehåller betydligt mycket mer kalcium än mjölk, vilket gör det till ett fantastiskt bra alternativ för den som inte kan eller vill dricka komjölk. Korngräs är också mycket rikt på B12, en vitamin som speciellt veganer/vegetarianer ligger i riskzon för att få brist av.

Klorofyll som kallas växternas blod hjälper kroppen att driva ut slaggprodukter (1). Traditionell har man under 1000-tals år använt korngräs vid matsmältningsproblem, för att rena blodet och levern samt vid olika hudproblem. Idag är det ett livsmedel som man ofta använder vid fasta och detox. Man kan även inta det regelbundet eller på en daglig basis som en näringsdryck och för att främja syra-basbalansen.

Korngräs för syra/basbalansen och vid detox

Eftersom korngräs är ett mycket basisk livsmedel är det bra att tillföra kosten när man är försurad. Det även en vanlig och uppskattad produkt vid detoxkurer. Livsstilsfaktorer som hög stress, brist på motion och dåligt kost har en tendens att försura kroppen och kan ge en rad symtom. Trötthet, återkommande huvudvärk, irritation, värk och ömma musklers kan vara några tecken. Lika så att magen och tarmen inte fungerar optimalt. Genom en utrensning i form av detox och en mer basis kost kan man hjälpa kroppen till en bättre balans. Här kan korngräs hjälpa till för både utrensningen och bidra till en bättre syra/basbalans.

I ”Academic Food Journal” publicerade man 2011(2) en sammanfattning av flera oberoende studier där man sett att livsmedel rika på klorofyll kan förknippas med en bättre syra-basbalans, friskare blodkroppar och skydda mot skador som orsakats av fria radikaler.

Att tillföra krongräs i kosten

Själv brukar jag använda korngräs i smoothies eller blanda korngräspulver med vatten och lite pressad citron som jag dricker direkt på morgonen innan frukost. Ett enkelt och snabbt sätt för att få en bra start på dagen och som gör gott för magen och hela kroppen. Korngräs gör bäst nytta om man dricker det på tom mage eftersom att näringen då snabbt kan tas upp av kroppen.

Återförsäljare av korngräs hittar du här

Relaterade inlägg:

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) Barley Grass: One of Nature's Most Nourishing Foods: - http://www.naturalnews.com/025185_barley_health_food.html

(2) Academic Food Journal 2011 hälsosamma fördelar av klorofyll: http://www.academicfoodjournal.com/archive/2011/issue2/26-32.pdf

(3) Barley Grass brings many benefits to the diet: http://www.naturalnews.com/031226_barley_grass_nutrition.html


Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: