Så enkelt gör du egen cashewmjölk

by Mikaela Bjerring on 27 september, 2016 · 0 comments- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till återförsäljare -

in Blogg, Glutenfritt, Kost, Laktosfritt, Livsmedel, Recept, Vegansk kost, Vegetarisk kost

Att göra egen cashewmjölk är väldigt enkelt och ett bra alternativ för att ersätta annan mjölk. Den nötiga smaken och krämiga konsistensen bjuder dessutom på en lyxig smakupplevelse.

Recept cashewmjölk

Cashewnötternas näringsinnehåll

Cashewnötter är inte bara fantastiskt goda, dom innehåller dessutom rikligt med näring som alla andra nötter. Cashewnötter bidrar t.ex med betydande mängder fosfor, magnesium, kalcium, järn, zink, kalium, E-vitamin, aminosyror och fleromättade fettsyror. Innan man gör mjölk på nötter och fröer så bör man helst blötlägga dom först. Detta gör man för att bryta ner antinutrienter som lektiner och fytinsyra som nötter och fröer generellt innehåller rikligt av. De blir då mer lättsmälta för mage och tarm. Näringsämnena aktiveras, vilket gör att kroppen lättare kan ta upp näringen.

Att blötlägga cashewnötter

Börja med att skölja av cashewnötterna ett par gånger. Lägg dom sedan i en skål och häll på med vatten så att nötterna täcks. Tillsätt en nypa havssalt och täck skålen med en kökshandduk och låt dom stå i rumstemperatur i 2-4 timmar. När dom fått stå sin tid så sköljer du av dom under rinnande vatten. Nötterna är nu redo för att göras till mjölk.

Detta behöver du:

Så här gör du:

  1. Mixa cashewnötterna med vattnet. Fortsätt att mixa till nötterna har finfördelats och det inte finns några bitar kvar. Det tar några minuter. Ju bättre mixer ju, snabbare går det.
  2. Tillsätt vaniljpulver och en nypa havssalt och mixa lite till. Smaka av och tillsätt lite mer vatten om du vill ha en tunnare konsistens.
  3. När mjölken är helt slät och krämig och du är nöjd med konsistensen så är den klar. Vanligtvis så brukar man sila nöt- och frömjölk, men det behöver man inte göra med cashewmjölk.
  4. Mjölken håller sig bra i kylskåp i ca 3-5 dagar.

Relaterade inlägg:

 

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: