Så giftig kan din deodorant vara!

by Mikaela Bjerring on 16 juli, 2014 · 2 comments

in Blogg, Ekologiskt, Hormonbalansen, Kroppsvård

Deodorant är en produkt som man bör var extra uppmärksammad på, då den konventionella varianten ofta innehåller höga halter aluminium och andra toxiska och hormonstörande ämnen.

Naturliga deodoranter utan aluminium

Aluminium i deodoranter

Aluminium i form av olika salter tillsätts främst i antiperspiranter för sin svetthämmande effekt. Salterna blockerar svettkörtlarna och hindrar svetten från att utsöndras. Enligt forskare kan ett dagligt rollande leda till att man får i sig 50 gånger den rekommenderade dagsdosen av aluminium och 30 till 50 gånger mer än vad som klassas som riskfritt för hälsan (1), (2). Norska Livsmedelsverket, Folkhälsoinstitutet har rapporterat att ett högt intag av aluminium kan leda till en förhöjd risk för bröstcancer. Detta var även blivit omskrivet i en artikel i Aftonbladet som du kan läsa här.

Huden absorberar det du smörjer in den med

Huden är vårt största organ och är oerhört bra på att absorbera vilket du märker när du smörjer in dig. Likväl som att den absorberar vatten, så absorberar den klor från vårt bad- och duschvatten, miljögifter från vår omgivning, aluminium från deodoranter samt andra syntetiska ämnen och gifter från hudvårdsprodukter. Klor och flour stör jodnivån i sköldkörtelhormonet, vilket kan leda till hormonrubbningar och energibrist. Detta är bara en av anledningarna till varför många ämnen som kan hittas i konventionella hudvårdsprodukter så som aluminium i deo, klor i vatten och flour i tandkräm tillsammans med en rad andra ämnen man kan tycka borde vara förbjudet i våra hygienartiklar.

Men varför är dessa produkter tillåtna om de är farliga?

Tyvärr är det ju så att mycket som är farligt fortfarande är tillåtet att säljas, så ofta är det upp till dig att bli medveten och göra egna val. Idag finns det ett stort urval av Naturliga deodoranter och kroppsvårdsprodukter som är fria från både aluminium och andra giftiga ämnen. så det finns alternativ!

På t.ex. Bodystore kan du hitta ett stort urval av Naturliga deodoranter och kroppsvårdsprodukter

 KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) Norges vetenskapskommitté för mattrygghet: http://www.vkm.no/eway/default.aspx?pid=277&trg=Content_6498&Main_6177=6498:0:31,2367&Content_6498=6187:1893682::0:6271:3:::0:0

(2) Artikel i Aftonbladet: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article18093148.ab

Affärsnytt norr: http://www.affarsnyttnorr.se/nyheter.php?id=2788

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 2 comments… read them below or add one }

1 Hanna Å juli 23, 2014 kl. 09:53

Det är galet att aluminiumsalter är tillåtet i deodoranter även då det är visat att kroppen tar upp detta aluminium. Jag använder bara naturliga deo och tycker de faktiskt även fungerar bättre!

Svara

2 Anna J juli 23, 2014 kl. 09:54

Jag använder bara naturliga deo och övriga kroppsprodukter!

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: