Så gör du pistagesmör

by Mikaela Bjerring on 14 januari, 2015 · 1 comment- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till återförsäljare -

in Blogg, Ekologiskt, Kost, Kosttillskott, Livsmedel, Recept

Pistagesmör är liksom andra nötsmör så som mandelsmör, kokossmör och cashewsmör både nyttigt och fantastiskt gott. Det är dessutom otroligt enkelt att göra själv. Använd pistagesmöret för att klicka på gröten, eller på fruktsalladen, tillsätt i din smoothie eller bre på fröknäcke.

Göra eget pistagesmör

Pistagesmör kan man antingen göra RAW eller på rostade nötter. Själv föredrar jag att göra mitt smör RAW för att bibehålla så mycket näring som möjligt. Vill du hellre göra pistagesmör på rostade nötter så lägger du dom på en plåt i ugnen som är förvärmd till 225 grader i ca 5 minuter tills de blivit lätt rostade. Låt dom sen svalna innan du gör ditt smör.

Om du använder råa nötter så ska dessa helt blötläggas först i 4-5 timmar. Det gör man för att bryta ner fytinsyran och antinutrienter som finns i nötterna. Dom blir då mer lättsmälta för magen och kroppen kan lättare ta upp näringen. Detta gäller i stort sett alla råa nötter och fröer.

Detta behöver du:

Så här gör du:

  1. Lägg pistagenötterna i en matberedare. Mixa och tillsätt sedan kokosoljan lite i taget tills du fått en krämig massa. Du väljer själv hur mycket kokosolja som du vill ha i. Ju mer olja ju mjukare och krämigare blir pistagesmöret. Du kan även lämna smöret lite ”chunky”, vilket är min personliga preferens.
  2. Tillsätt en nypa salt och vaniljpulver och smaka av.
  3. Förvara ditt pistagesmör i en lufttät glasburk i kylen. Det håller sig bra i minst en vecka.

Samtliga ingredienser finns att köpa här

Relaterade inlägg:

 Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 1 comment… read it below or add one }

1 Annelie W januari 25, 2015 kl. 10:37

Pistagesmör låter ju verkligen fantastiskt gott!

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: