Så gör du egen saltvattenspray

by Mikaela Bjerring on 1 juni, 2016 · 6 comments

in Blogg, Ekologiskt, Hårvård, Kroppsvård, Naturlig skönhet

Att göra egen saltvattenspray är både enkelt och billigt samtidigt som du kan anpassa det till just din hårtyp. Det är ett kemikaliefritt och miljövänligt alternativ till konventionella stylingprodukter och dessutom fungerar det väldigt bra för att få stadga, textur och volym. Här följer ett recept på hur du kan göra din egen saltvattenspray och anpassa det till just din hårtyp.

Göra eget saltvattenspray

Saltvattenspray recept:

Så här gör du:

Koka upp vattnet och blanda i salt, epsomsalt och socker under omrörning tills det löst sig helt. Det tar bara några minuter. Låt blandningen svalna och droppa sedan i eterisk rosmarinolja. Häll upp i en flaska med spraykork och tillsätt ev. arganolja. Skaka flaskan innan du sprayar i håret. Låt självtorka för en rufsig strandlook eller använd för att krama upp lockar. Du kan även använda saltvattensprayen för att föna håret till önskad frisyr. Saltvattenspray har en hållbarhet på ca 1 vecka i rumstemperatur eller ett par veckor i kylen.

Detta är ett grundrecept, men du kan öka eller minska mängden av de olika ingredienserna för att anpassa saltvattensprayen till vad du känner passar just din hårtyp. Det är bara att prova sig fram.

Egenskaperna av ingredienserna i saltvattenspray

Havssalt och epsomsalt
Det är saltet i saltsprayen som ger håret stadga och textur. De olika salterna tillför även viktiga mineraler till hår och hårbotten. Havssalt är natriumklorid och epsomsalt är magnesiumsulfat och det som skiljer dem åt är främst mineralsammansättningen. Epsomsaltet ger lite mer stadga åt håret än havssalt, dessutom tillför epsomsaltet den fina mineralen magnesium till hår och hårbotten.

Socker
Socker tillsätter man för att ge ytterligare stadga till håret.

Eterisk rosmarinolja
Eterisk rosmarinolja är inget som man vanligtvis tillsätter saltvattenspray, men efter att jag har provat mig fram så tycker jag att det tillför en fin glans till håret som man inte vill missa. Rosmarinolja är annars en uppskattad ingrediens i hårvårdsprodukter just för den egenskapen. Saltvattenspray kan ha en tendens att få håret att se lite matt ut vilket man kan undvika med rosmarinolja. Glans gör definitivt håret vackrare. Återförsäljare av eterisk rosmarinolja hittar du här.

Arganolja
Arganolja är en olja som ger extra fukt och vård till håret. Med den lilla mängd som tillsätts behöver man inte oroa sig för att det ska bli fett och tungt. Skulle man däremot ha väldigt tjockt hår och vill att det samlar sig mer kan man öka mängden arganolja något.

Relaterade inlägg:

 Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 6 comments… read them below or add one }

1 Lena H juni 3, 2016 kl. 10:42

Vilket bra tips! Det ska jag absolut prova. 🙂

Svara

2 Frida juni 3, 2016 kl. 10:45

Så bra tips! Jag brukar köpa saltvattenspray för det är det bästa för mitt lockiga hår. Nu ska jag prova att göra själv. Tack för tipset!

Svara

3 Annelie J juni 3, 2016 kl. 10:46

Åh, tack! Det ska jag prova.

Svara

4 Mia L juni 4, 2016 kl. 14:03

Så lätt att göra själv! Ska absolut prova 🙂

Svara

5 Rasmus maj 26, 2017 kl. 17:57

Man stinker ju rosmarin!!

Svara

6 Mikaela Bjerring maj 27, 2017 kl. 07:28

Om du inte tycker om doften av rosmarin, så kan du helt enkelt göra utan.

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: