Så håller du fästingarna borta i sommar!

by Mikaela Bjerring on 8 juli, 2014 · 15 comments

in Aromaterapi, Blogg, Huskurer - Husmorstips, Kroppsvård

Dom som spenderar en stor del av sommaren på landsbygden vet hur ettriga fästingar kan vara. Dessutom kan de sprida smitta som TBE och Borrelia. Men med några effektiva och naturliga fästingmedel kan du hålla dom små parasiterna  på avstånd.
Hålla fästingar borta

Fästingar är samlingsnamnet för en grupp små spindeldjur – parasiter som lever på att suga blod. Den är även den här tiden på året som fästingar blir aktiva och beger sig på jakt efter en god måltid. De trivs på fuktiga platser. Gärna i lövskog med tät undervegetation och högt gräs.

Den som klär sig i ljusa kläder drar lättare till sig fästingar än de som är mörkt klädda. Varför vet man inte. Fästingar har nämligen inga ögon. De har däremot ett utomordentligt luktsinne och attraheras av människans svettdoft.

Deras luktsinne är även det du kan utnyttja för att hålla fästingarna på avstånd. Eterisk citrongräsolja är då oumbärlig! Fästingar avskyr doften och så gör även mygg vilket gör citrongräsolja till ett fantastiskt naturligt fästingmedel och myggmedel.

Oljan som håller borta fästingar och mygg

För att göra ett naturligt fästingmedel, ta 1 dl mandelolja eller jojobaolja och tillsätt 5-10 droppar eterisk citrongräsolja och smörj in hela kroppen med blandningen. Sen är det bara att iaktta hur både fästingar och mygg flyr i panik.

Fler egenskaper av eterisk citrongräsolja

Inom aromaterapi används eterisk citrongräsolja flitigt för dess avstressande egenskaper. Det är en olja som är både upplyftande och avslappnande. Doften höjer humöret samtidigt som den lättar på spänningar.

Citrongräsolja används ofta vid muskelmassage eftersom den ökar cirkulation och har en lindrande effekt på ömma och trötta muskler. Skön att smörja in sig med vid träningsvärk, eller när kroppen känns trött efter en lång dag. Några droppar citrongräsolja i fotbadet ger dina trötta fötter får den omvårdnad de behöver. Citrongräsolja har dessutom en svetthämmande effekt, är effektiv mot både fotsvamp och dålig lukt.

Om du råkar ut för en fästing

Om du råkar ut för en fästing så är viktigt att ta bort dem så fort som möjligt eftersom de kan sprida smitta som TBE och Borrelia. Kommer du att spendera tid på landet i sommar så kan det vara en mycket bra idé att både ha citrongräsolja och en fästinglasso nära till hands.

Här hittar du återförsäljare av:

Här hittar du återförsäljare av

Relaterade inlägg:

SparaViktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 15 comments… read them below or add one }

1 Lorrie W juli 9, 2014 kl. 08:58

Tusen tack för tipset! Detta ska jag absolut prova 🙂 Varje sommar är fästingar en mardröm för mig, så det skulle vara så skönt att hitta något som får dem att hålla sig undan!

Svara

2 Mia Johansson juli 9, 2014 kl. 09:01

Citrongräsolja är precis vad jag behöver 🙂 Tack!

Svara

3 Hanna Å juli 10, 2014 kl. 13:42

Eterisk oljor är bra till så mycket! Tack för detta tipset, ska sannerligen prova då fästingar är en mardröm för mig och min familj så här års!

Svara

4 Annika Dahl juli 15, 2014 kl. 19:51

Bra tips! Delar vidare 🙂

Svara

5 Karolina W juli 15, 2014 kl. 19:53

Dessa fästingar är ett helvete varje sommar, jag ska verkligen prova ditt tips! Tack!

Svara

6 Patricia Wedin juli 16, 2014 kl. 11:08

Ska prova och dela vidare. Vet många som skulle uppskatta ditt tips 🙂

Svara

7 Ewa maj 8, 2015 kl. 22:41

Tusen tack för tipset. ..skall sprida vidare och testa själv !

Svara

8 Mikaela Bjerring maj 9, 2015 kl. 10:36

Tack för att du delar vidare 🙂

Svara

9 Ann-Lis Brattberg Jansen maj 12, 2015 kl. 11:30

Hej! Om man fått en fästing på sig eller sitt djur, dränk en bommulstuss med flytande tvål eller diskmedel (olja lär också fungera) lägg över fästingen, inom en minut kan man lyfta bort den eftersom den kvävs och därför drar sig ur skinnet den bitit sig fast i. Funkat för mig! Trevlig sommar!

Svara

10 Mikaela Bjerring maj 12, 2015 kl. 12:36

Tack för tipset Ann-Lis! 🙂

Svara

11 Zoe maj 12, 2015 kl. 18:00

Jag har också gjort så i många år, men nyligen fått höra att det kan öka riskerna för Borrelia då fästingen kan spy in i såret av kvävingen. 🙁 Svårt att veta vad som är rätt.

Svara

12 Mikaela Bjerring maj 12, 2015 kl. 20:27

Ja, det finns ju alltid en risk med Borrelia när man får en fästing. Så det bästa är ju klart att försöka göra vad man kan för att undvika att man får en. Det är även därför jag fokuserar på att skriva om tips som håller dom borta. Som när det gäller allt så är ju att förebygga alltid det bästa 🙂

Svara

13 Veronica juli 7, 2016 kl. 07:56

Fel , ska aldrig dränka ha på något på en fästing, då tömmer dom maginehållet i dig , då får du i dig allt skit den bär på

Svara

14 Mikaela Bjerring juli 8, 2016 kl. 09:11

Jag har inte skrivit något om att dränka in fästingen. För det har du rätt i, det ska man absolut inte göra. Man ska bara ta bort fästingen så fort som möjligt.
Du ska använda oljeblandningen för att smörja in dig själv, så att fästingarna håller sig borta. 🙂

Svara

15 Annika maj 13, 2015 kl. 17:14

Kan man använda eteriska oljor också på små barn (under 1 år)?

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: