Så kan du själv testa för borrelia vid fästingbett

by Mikaela Bjerring on 9 maj, 2016 · 2 comments

in Blogg, Hälsa, Huskurer - Husmorstips

Fästingsäsongen är här och fästingar och konsekvenserna vid fästingbett är det många som fruktar. Dessa små blodsugande parasiter kan bära på smittsamma ämnen som TBE och borrelia. När det kommer till borrelia så finns det ett enkelt snabbtest så kan du kan göra för att kolla om fästingen som du blivit utsatt för bär på borrelia och om du då ligger i riskzonen för att utveckla sjukdomen.

Borrelia symtom och behandling

Vad är Borrelia

Borrelia är en bakterieinfektion som sprids via fästingar. Man tror att ungefär var tredje fästing bär på bakterierna som kan orsaka borrelia. Bakterierna orsakar oftast en infektion i huden som kan behandlas med penicillin. Om infektionen inte upptäcks och behandlas så finns det risk för att den sprider sig till nervsystemet eller lederna som då kan orsaka bestående besvär. Därför är det viktigt att du gör vad du kan för att undvika fästingbett, får bort fästingen snabbt om du skulle råka ut för en och söka vård så fort som möjligt om du skulle uppmärksamma symtom på borrelia.

Snabbtest för borrelia

Borrelia snabbtest är ett enkelt sätt att kolla om du efter ett fästingbett ligger i riskzonen att bli smittad. Tillsammans med borrelia snabbtest så får nu med ett fästinglasso så du enkelt och smärtfritt kan avlägsna fästingen. Själva testet utförs i några enkla steg. Fästingen förs ner i provröret och krossas med hjälp av den medföljande plastpinnen. Därefter tar man ett prov från lösningen i provröret och droppar på testkassetten. Inom 10 minuter får du svar om fästingen bär på borrelia eller inte. Det är därför praktiskt att ha detta test i beredskap om du skulle få en fästing. Återförsäljare av borrelia snabbtest med fästinglasso hittar du här.

Symtom på borrelia

Efter att man fått bort fästingen så är det normalt att en rodnad uppstår där fästingen suttit. Om rodnaden består och blir större inom de närmaste 3-5 veckorna efter bettet kan det vara ett tecken på borrelia. Då ska du kontakta din vårdcentral så fort som möjligt. Rodnaden förekommer ofta som en röd ring, men det kan också uppstå blåsor eller sår. Andra symtom som även är vanliga är led- och muskelvärk, trötthet och huvudvärk. Om Borreliainfektionen inte behandlas finns det risk för att bakterieinfektionen sprider sig till lederna eller nervsystemet.

Borreliainfektion i lederna

Borreliabakterien kan sätta sig i lederna och orsaka så kallad borreliaartrit. Vanliga symtom är att lederna svullnar upp och att man får värk i muskler och leder och att värken flyttar sig runt i kroppen. Svullnaden kan gå och komma under olika perioder och ofta upplever man värk mellan dessa perioder. Om borreliaartriten inte behandlas kan den i värsta fall bli kronisk.

Borreliainfektion i nervsystemet

Om borrelia bakterierna tar sig vidare till nervsystemet så kan man få så kallad neuroborrelios. Det kan ta flera månader efter bettet innan denna infektion uppstår. Ca 1 utav 6 personer som får en borreliainfektion får neuroborrelios. Symtom som är vanliga är smärtor som uppstår nattetid. Det kan även förekomma att ansiktet delvis blir förlamat. Symtom för hjärnhinneinflammation kan vara illamående, feber, huvudvärk och stelhet i nacken.

Behandling av borrelia

Borrelia kan man behandla med penicillin. Om borreliabakterierna har spridit sig till nervsystemet eller lederna så kan man ofta behandla med en annan antibiotika. När infektionen spridit sig så långt så får man ofta räkna flera veckor eller månader för att bli frisk. Bestående skador på nervsystemet och hjärnan kan kvarstå även när infektionen har läkt ut. Det är därför oerhört viktigt att man uppmärksammar borrelia så tidigt som möjligt så man kan få snabb behandling innan infektionen sprider sig. Vid minsta misstanke om borrelia så kontakta din läkare direkt.

Skydda dig mot borrelia

Se till att du gör vad du kan för att skydda dig mot fästingar. Tips om hur du gör det kan du läsa om här. Om du vistas mycket ute i naturen eller om du har husdjur som gör det, så kan det vara en bra rutin att varje dag titta igenom kroppen så du inte fått några fästingar. Ju snabbare du får bort fästingen desto mindre risk att du drabbas av smittoämnen som fästingen bär på. Att använda ett fästinglasso kan underlätta att du snabbt och enkelt kan dra ut hela fästingen.

Återförsäljare av fästinglasso och Borrelia snabbtest hittar du här

Läs mer:Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 2 comments… read them below or add one }

1 Kattis maj 12, 2016 kl. 12:04

Vi får många fästingar varje sommar, så jag tackar för tipset. Jag har själv fått borrelia innan och det är inte alls kul. Borrelia test vill jag absolut ha hemma hädanefter. Hela familjen är vaccinerade mot TBE, men det går ju inte att vaccinera mot borrelia tyvärr.

Svara

2 Mikaela Bjerring maj 12, 2016 kl. 12:16

Det är så lätt att testa så vet man om man är i riskzonen eller inte. 🙂

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: