Så lär du dig äta medvetet enligt ”Mindful Eating”

by Mikaela Bjerring on 25 oktober, 2016 · 0 comments

in Blogg, Hälsa, Kost, Livsstilsförändringar, Mental träning

För ett par veckor sedan skrev jag ett inlägg om Medvetet ätande (Mindful eating) och allt vad det innebär. Här följer därför några tips om vad du kan göra för att lättare få in det som en naturlig del av din vardag.

Hur man äter medvetet - mindful eating

Varva ner – Innan du äter så se till att du tar en stund för att varva ner och finna lugn. Du kan använda tiden medan du tillagar maten att lägga alla gnagande tankar och dagens stress åt sidan. Fokusera helt på det du gör och tillåta dig själv att känna lugn och glädje. Ett lugnt sinne ger en lugn mage och bättre matsmältning.

Välj din mat med omtanke – Vi är vad vi äter, och vi mår efter hur bra vår mage- och tarm kan tillgodo göra sig näringen. Välj med omtanke den mat du äter och vad som får dig och må bra. När du lagar din mat från grunden så blir du även mer medveten om vad du stoppar i dig. Att laga bra mat behöver inte alltid vara komplicerat eller speciellt tidskrävande. Ta matlagningstiden till att njuta av tillvaron och för att bli mer medveten om dina kostval.

Fokusera på maten – Ta några minuter innan du börjar äta och lägg märke till doften och det visuella intrycket. Detta korta ögonblick kommer att öka aptiten och salivutsöndringen som gynnar matsmältningen. Det kommer även göra att din medvetenhet öppnar upp så att du blir mer närvarande till handlingen att äta.

Ät i en lugn miljö – Ät inte på språng, framför TV:n eller datorn och sätt din mobil på ljudlöst. Skapa en harmonisk miljö så att du kan fokusera på maten, njuta av smakerna och upplevelsen av att äta.

Ät medvetet – Uppmärksamma matens konsistenser, smaker och dofter. Ofta är vi redan förbereda med nästa bit med vår gaffel och kniv medan vi fortfarande har munnen full. Lägg istället ner besticken mellan varje munfull och ta dig tid att tugga ordentligt.

Ät under tystnad – Om man verkligen vill äta medvetet efter konstens alla regler så ska man göra detta under tystnad. Anledningen till detta är att tystnaden själv, anses mycket närande. När fokusen ligger helt på ätandet och inte på en massa andra tankar så blir vi mer medvetet närvarande. Vi kan känna större lugn och harmoni. Detta kan vara lätt när man äter själv, men det är självklar svårare när man äter med familj eller vänner. Varje måltid behöver inte pågå under tystnad, men försök att till vardags införa en lugn måltidsstämning, med en lättsammare konversation så att måltiden inte blir stressad och stimmig. Efter måltiden så kan man istället ta sig tid att prata mer, umgås och fokusera på varandra. Som sagt så behöver inte alla måltider ske ljudlöst. Att avnjuta en god måltid med nära och kära med givande konversationer kan göra mycket gott för själen.

Ta din tid – Ät långsamt och ta gärna någon paus och bli medveten om din andning. När du tar din tid hinner du inte bara njuta mer av maten, utan du hjälper även matsmältningen att fungera bättre. Dessutom hinner du även känna mättnadskänsla innan du överäter.

Sluta ät när du är mätt – De flesta av oss äter upp det som finns på tallriken även om vi redan är mätta. Det är även något som de flesta växt upp med. Man fick inte gå från bordet förrän allt på tallriken var uppätet. Jag som de flesta tycker nog inte om att slänga mat, så få istället in som vana att ta mindre portioner.

Relaterade inlägg:

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: