Så rengör du huden på djupet med vegetabiliska oljor (OCM)

by Mikaela Bjerring on 27 juli, 2014 · 3 comments

in Blogg, Hudbesvär, Hudoljor, Hudproblem, Hudvård, Kroppsvård - Hygien

Oil cleansing method (OCM), har säkert många redan hört talas om. Det innebär att man rengör ansiktet med vegetabilisk olja. Logiken bakom den här metoden är helt enkelt att fett tar bort fett. Huden rengörs på djupet och oljan löser upp fett och orenheter utan att störa huden naturliga fettsyrabalans.
Rengör huden på djupet med olja

Oavsett om du har torr, kombinerad eller fet hud är detta en underbar metod. Du måste verkligen prova själv för att förstå hur effektiv den är – både när det gäller att huden blir mer fuktbalanserad, renare och får en finare lyster.

För att rengöra huden använder du följande oljor:

Ricinolja är riktigt bra för att rengöra på djupet, och mandeloljan eller kokosoljan kompletterar med fettsyror och underlättar ricinoljans arbete.

Så här gör du:

  • Fukta ansikte, hals och dekolletage med ljummet vatten.
  • Ta oljan (ca 2 tsk) och applicera på ansikte hals och dekolletage. Massera in oljan med fingertopparna i cirkelrörelser så du får loss smuts, fett och make up från huden och porerna.
  • Ta sedan 2 st tvättbara svampar eller en tvättlapp i frotté och blöt i varmt vatten. Torka av oljan från huden i nedåtgående och utåtgående rörelser. Då följer olja och smutsen med, men ens egen fettsyramantel blir inte rubbad. Upprepa avtorkningen två gånger så att du får av all överflödig olja och smuts.
  • Använd nu ditt ansiktsvatten. Om du har ett bra ekologiskt och naturligt ansiktsvatten så kan du använda det, eller så kan du göra ditt eget av t.ex kamomillte. Hur du gör det kan du läsa om här. Ansiktsvatten används för att sluta porerna och balansera huden pH-värde. Ansiktsvattnet gör det även lättare för huden att ta emot fukt, vilket är nästa steg.
  • Nu när huden är rengjord på djupet är det dags att återfukta. Om du använder ett serum så applicerar du det först. Sedan tar du en naturlig olja som t.ex.. kokosolja, arganolja, jojobaolja, rosenfröolja eller någon annan olja beroende på vilken hudtyp du har. hudoljor för olja hudtyper kan du läsa om här.

Oil cleansing method (OCM) är en riktig djuprengöring, och hur ofta du gör den får du prova dig fram i och med allas hud är olika. Vissa gör den varje dag, medans andra känner att det räcker med en eller två gånger per vecka. Se dock till att använda en bra, naturlig och skonsam rengöring de resterande dagarna.

Vegetabiliska hudoljor hittar du här

 

 Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 3 comments… read them below or add one }

1 Sibel Q juli 28, 2014 kl. 09:12

Verkligen intressant, ska prova 🙂

Svara

2 Anna Jansson juli 28, 2014 kl. 09:26

Den här metoden fungerar verkligen för mig! Innan trodde jag att man skulle undvika allt fett till min feta hud (detta hör man ju överallt, både i butiker i butiker osv… men jag hade ju så fel. Sedan jag börjat med OCM och oljor i min dagliga hudvård har jag fått mycket renare och mer balanserad hy!

Svara

3 Camilla S augusti 1, 2014 kl. 09:29

Detta ska jag absolut prova! jag använder arganolja och jojobaolja som återfuktare och min hud har blivit så mycket finare sedan jag började med det. jag har dock inte provat att rengöra med oljor, men det är logiskt att det skulle vara skonsamt och välgörande för huden.

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: