Så tappar man björksav

by Mikaela Bjerring on 11 mars, 2017 · 4 comments

in Blogg, Förkylning, Huskurer - Husmorstips, Raw food, Superfoods

Förr brukade man säga att man skulle ut i skogen och dricka märg i benen för att få en välbehövlig energikick efter den näringsfattiga vintern. Det var självklart björksav man syftade på. Det är en av naturens fantastiska hälsodrycker och något som man själv kan tappa under tidig vår.

Hur tappar man björksav

Att tänka på när man tappar björksav

Att tappa björksav går bra att göra mellan tjällossning och lövsprickning. Efter det behöver trädet saven själv. Man måste även se till att plugga igen hålet efter det att man är klar med tappningen, annars kan trädet stå och läcka sav under hela våren och sommaren. Så länge man håller sig inom dessa ramar tar björken inte någon skada. Om man vill tappa björksav från träd på någon annans mark så måste man först be om tillstånd från markägaren.

Björksavens egenskaper

Björksav smakar sött och lite björkved, men är godare än vad det låter. Man kan dricka den som en energigivande näringsdryck eller använda den som ett hår- och hudvårdande medel. Björksav har uppskattats genom tiderna som en hälsokur vid en rad olika åkommor. Bland annat har den använts traditionellt som en blodrenande dryck, som en kur mot pollenallergi, vid förkylning och hosta samt för att stödja njurarna och levern. Utvärtes kan man använda björksav som ett närande och sammandragande ansiktsvatten eller som ett hårsköljningsvatten för att ge håret spänst, näring och glans. Lite mer om hur du kan använda björksav kan du läsa om här.

Så här tappar man björksav:

  • Borra ett hål i björken på ca 1.20 meters höjd.
  • Hålet ska vara ungefär 2 cm djupt, 6 mm i diameter och borras snett uppåt.
  • Tryck in en slang i hålet och se till att det håller tätt runt omkring så saven inte läcker längs stammen. Andra änden av slagen sticker du ner i en flaska.
  • En björk kan ge flera liter per dygn så håll koll på flaskan så att du kan byta när den blir full.
  • När du har tappat klart så täpper du igen hålet med en träplugg så att björken inte blöder sav.

Saven ska förvaras kallt och håller sig i kylskåp i ca 3 dagar. Om du vill att den ska hålla sig längre så går det bra att frysa in den. Det finns även björksav att köpa om inte kan eller vill tappa själv.

Vill du hellre köpa björksav så hittar du återförsäljare här

Relaterade inlägg:Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 4 comments… read them below or add one }

1 Emma Ö mars 26, 2017 kl. 11:13

Superbra inlägg och väldigt intressant.

Svara

2 Mikaela Bjerring mars 26, 2017 kl. 11:36

Tack! Härligt att du fann det intressant.

Svara

3 Loren mars 26, 2017 kl. 11:15

Har tappat björksav själv i många år eftersom det håller mig fri från pollenallergi. Gott är det med, så hela familjen dricker det under våren.

Svara

4 Mikaela Bjerring mars 26, 2017 kl. 11:38

Härligt att det hjälp mot din pollenallergi. Hört många som blivit hjälpta av att dricka björksav och så får man i sig en massa nyttigheter samtidigt.

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: