Så tar du bort en fästing på rätt sätt

by Mikaela Bjerring on 25 juni, 2015 · 5 comments

in Blogg, Hälsa, Sjukdomar - Symtom

Om du hittar en fästing på kroppen ska du ta bort den så fort som möjligt. Ju längre fästingen får sitta kvar, ju högre är risken att du blir smittad av någon sjukdom som fästingen kan bära. Det gäller även att ta bort en fästing på rätt sätt. Här följer hur du går till väga.

Bilder på fästingar

Ta bort en fästing på rätt sätt

  1. Det lättaste sättet att ta bort en fästing är att använda ett fästinglasso .
  2. Ta tag om fästingen med fästinglassot så nära huden som möjligt och dra bort den rakt ut.
  3. Det bästa är att se till att hela fästingen följer med. Om en del av fästingen skulle bli kvar i huden, så du kan plocka bort det med en pincett eller låta vara eftersom kroppen kommer att stöta bort resterna själv.
  4. Tvätta därefter fästingbettet med desinfektionsmedel eller tvål och vatten.

Ta bort fästing med fästinglasso , fästingborttagare

Var finns fästingar?

Fästingar trivs bäst på fuktiga platser, med högt gräs och gärna lövskog. Men fästingar kan även finnas i våra trädgårdar och parker.

Kolla noga efter fästingar

Ha som vana att leta igenom kroppen efter fästingar varje dag efter du varit ute i grönska. Om du har barn som brukar leka i parker och skog så bör du kolla dom för fästingar varje kväll. Glöm inte att även regelbundet titta igenom dina husdjur.

Fästingen genomgår tre aktiva stadier i sin utveckling. Från larv vidare till nymf och till vuxen fästing. Fästingen behöver suga blod för att utvecklas vidare till varje stadier. Larven är ca en halv millimeter lång och ser ut som en liten fästing. Nymfen är ungefär en millimeter och den vuxna fästingen blir ca 3-4 millimeter lång.

När ska man söka vård

Om du upptäcker en fästing på kroppen så bör du först och främst avlägsna den direkt enligt metoden ovan. Vanligtvis så får man samma dag en mindre rodnad runt fästingbettet som snart går över av sig själv. Om man efter en vecka fortfarande har en rodnad ska man kontakta sin vårdcentral. Ha koll på bettet minst fyra veckor efteråt. Om du under denna tid börjar uppleva någon typ av sjukdomssymtom så som huvudvärk, feber, illamående, trötthet eller muskelvärk så ska du kontakta vårdcentralen direkt.

Sjukdomar som sprids av fästingar

Fästingar kan sprida ett flertal sjukdomar. De vanligaste i Sverige är TBE och Borrelia. Om du fått ett fästingbett så kan du om du vill själv göra en Borrelia snabbtest hemma. På så sätt vet du om du ligger i riskzonen för Borrelia. Återförsäljare av såna snabbtest hittar du här. Det finns även en rad andra sjukdomar som fästingar kan sprida. Mer om fästingburna sjukdomar kan du läsa om här.

Att hålla fästningarna borta

Du kan skydda dig genom att bära täckande klädsel så som långbyxor, långärmad tröja, strumpor och heltäckande skor. Men tyvärr är ju inte detta den ultimata klädseln en fin sommardag. Fästingar har ett mycket bra luktsinne och attraheras av människans svettdoft. Det finns däremot dofter som fästingar inte tycker om, vilket man kan använda till sin fördel. Doften av citrongräs är något som fästningar avskyr. Genom att blanda 5-10 droppar eterisk citrongräsolja i 1 dl vegetabilisk olja så som t.ex. mandelolja så har du en bra anti-fästingolja. Smörj in hela kroppen med oljan så har du en bättre chans att hålla fästingar på avstånd.

Här hittar du eterisk citrongräsolja och mandelolja

Här hittar fästinglasso både för människor och djur

Relaterade inlägg

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLARMedical link - om fästingar: http://www.medicallink.se/news/showNews.cfm?newsID=630

Vårdcentralen: http://www.1177.se/Stockholm/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Fastingbett/

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 5 comments… read them below or add one }

1 Malin juni 26, 2015 kl. 10:05

Tack för info, det är inte alltid lätt att ta bort en fästing så att allt kommer med.

Svara

2 Sandra F juni 26, 2015 kl. 10:07

Fästingar är verkligen vidriga. Vi får flera fästingbett i vår familj varje sommar och ska prova ditt tips om citrongräsolja. Att slippa dom hade varit underbart!

Svara

3 Sonja juni 26, 2015 kl. 10:09

Ush, fy för fästingar! Alla tips om hur man kan slippa dom är välkomna. Jag har själv fått borrelia förra sommaren så nu är jag extra vaksam.

Svara

4 Nadja juni 30, 2015 kl. 19:50

Fästingar är verkligen otäcka 🙁 och dom verkar älska mig! Ska prova tipset med oljan! 🙂

Svara

5 Sandra Berg juli 13, 2015 kl. 10:33

Jag har redan fått två i år och lyckas aldrig få bort allt, så tack för tipset! jag ska införskaffa mig en sådan fästing borttagare.

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: