Så väljer du rätt ljus för vintermyset

by Mikaela Bjerring on 28 november, 2016 · 0 comments

in Blogg, Ekologiskt, Hushållsprodukter


Levande ljus kan verkligen få det ruggiga vintermörkret att kännas riktigt mysigt samtidigt som det ger välbefinnandet ett rejält lyft. Men håller du koll på vad dina ljus är gjorda av? Fel val av ljus kan nämligen skada både din hälsa och miljön.

Ekologiska ljus från sojavax och bivax

Ljusen du vill undvika och ljusen du vill använda

Många ljus är idag gjorda av paraffin vilket tillverkas av fossil olja, som är en restprodukt från oljeindustrin. Paraffin må vara är en billig produkt att tillverka ljus av, men istället betalar du med din hälsa och bidrar till miljöförstöring. När forskare mätt vilka ämnen som olika typer av ljus bildar har man sett att paraffinljus utsöndrar cancerogena ämnen i mätbara mängder så som toluen och bensen. Dessa ämnen är även misstänkta allergener och kan bidra till problem i luftvägarna. Om alla i Sverige skulle sluta bränna paraffinljus skulle koldioxidutsläppen minska lika mycket som om vi skulle ta bort 15 000 bensinbilar från våra vägar.

Bra alternativ av ljus är istället miljömärkta stearinljus och ljus gjorda av bivax eller sojavax. Stearinljus innehåller dock ofta animaliskt fett, så vill man ha ett vegetabiliskt alternativ så ska man välja bivax eller sojavax. Något annat att tänka på är att färgade ljus och doftljus som innehåller syntetiska doftämnen och färgpigment kan även det vara hälsovådligt. Välj därför ljus som innehåller naturliga färgpigment och som fått sin doft från eteriska oljor.

Eteriska oljor utvinns från aromatiska växter. Varje eterisk olja har unika egenskaper som kan vara allt från rogivande, upplyftande, energigivande till renande etc. Genom att andas in dofterna, eller smörja in oljorna på huden så kan man utnyttja dessa egenskaper.

Sojavaxljus och bivaxljus

Ljus gjorda av sojavax brinner långsammare och jämnare än paraffin. Vilket betyder att ljusen håller längre. Så även om du betalar lite mer för sojavaxljus så kompenserar det med att det kan brinna i fler timmar. Det är som sagt även ett giftfritt alternativ som inte bildar några farliga ämnen.

Liksom sojavax är bivax ett rent och naturligt vax som inte bildar några giftiga föreningar när de bränns. Tvärtom så kan bivaxljus bidra till att rena luften. Sedan medeltiden har ljus tillverkade av bivax använts för att lindra allergier och andra problem i övre luftvägarna. Precis som sojavax så bränns bivax långsamt. Bivaxljus och sojavaxljus är därmed bra alternativ och det är inte heller ovanligt att de båda vaxerna kombineras när man gör ljus av bra kvalité.

Doftljus i form av aromaterapi ljus

Ekologiska aromaterapi ljus gjorda av sojavax och/eller bivax med olika kombinationer av eteriska oljor är rena lyxen att bränna en mörk vinterkväll. Några favoriter är ljusen från Tru mélange som finns i SPA-serien, Everyday-serien, SOL-serien och serien Holiday candels, i en lång rad olika doftkombinationer. Här följer ett par exempel på några av dessa härliga aromaterapi ljus.

Amomaterapi ljus Bliss från SOL-serien är tillverkad av sojavax och innehåller de eteriska oljorna Bergamot och Lime. Bara doften i sig är helt euforisk. Bergamot har en fruktig, varm citrusdoft som är sötare och fylligare än andra citusdofter. Inom aromaterapi är den känd för att ha renande och upplyftande egenskaper och används bland annat för att lätta upp ett tungt sinne, öka välbefinnandet och minska stress. Eterisk limeolja är virus- och bakteriedödande och inom aromaterapi anses den allmänt stärkande för kropp och själ.

Aromaterapi ljus Inspiration från Everyday-serien är tillverkad av bivax och sojavax och innehåller de eteriska oljorna Patchouli och Tangerine. Patchouli är en värmande, exotisk och orientalisk doft och anses bland annat främja lusten och kärlekslivet. Tangerine har en blommig och fruktig doft som ses som uppfriskande och stimulerande. Kombinationen av de båda oljorna främjar välbehaget och är allmänt upplyftande.

Förutom aromaterapi ljus så har Tru mélange även en lång rad härliga ekologiska tvålar och badsalt. Samtliga produkter hittar du på Harmonyhome Organic.Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: