Saffran som krydda och läkeört

by Mikaela Bjerring on 23 december, 2014 · 0 comments

in Alternativ medicin, Ayurveda, Blogg, Hälsa, Kost, Örtmedicin – Naturmedicin

I Sverige förknippar säkerligen många saffran med julen. Det är kanske inte en slump i vårt mörka och kalla vinterklimat då denna krydda har en uppiggande effekt på nervsystemet. Saffrans mytiska status har den förtjänat främst genom sin goda smak och vackra färg, men även för de läkande egenskaperna som man länge tillskrivit denna krydda.

Saffran som krydda och läkeört

Saffran utvinner man från Saffranskrokus och är världens dyraste krydda. Saffrans dokumenterade historia runt om i världen sträcker sig ca 3000 år tillbaka i tiden. Under antiken fram till idag har saffran mest använts i framställning av mat och dryck, men det finns även ca 90 historiska referenser om hur saffran nyttjats som medicin mot olika sjukdomar. Under antiken användes saffran för att bota allt från magbesvär till smittkoppor och pest. Moderna studier har bland annat visat att saffran potentiellt kan förebygga cancer och åldrande.

Saffran som läkeört

Saffran innehåller över 150 doftämnen och aromer vilka många av dem ligger bakom kryddans hälsofrämjande egenskaper. Saffran innehåller bland annat ämnet crocin som forskare har sett skyddar hjärnceller. Man har även kommit fram till att Crocin kan skydda mot sjukdomar så som MS, Parkinsons sjukdom och ALS.

Studier med 30 mg saffran per dag (en liten påse saffran innehåller 0,5 g motsvarande 500 mg) har visat påtagliga antidepressiva effekter. Den muntrar upp sinnet och skapar en känsla av psykisk balans. Kryddan har också historiskt använts för sin lusthöjande effekt.

Saffran i Ayurveda-medicin

Denna krydda fungerar även som aptitstimulerande och smärtstillande vid huvudvärk, magont och tandvärk. Inom indisk ayurveda-medicin har saffran använts för att reglera oregelbunden mens, som lugnande och för dess kramplösande effekt. Kryddan sägs även kunna hjälpa vid sömnproblem.

Utifrån ett ayurvediskt perspektiv så är detta en krydda som alla kan använda. Saffran har en renande effekt på blodet och stimulerar leverns avgiftande processer. Den används även inom ayurveda för att stärka olika matsmältningsbesvär samt fertilitetsproblem.

Viktigt att påpeka är att man bör vara försiktig med saffran om man är gravid, eftersom det kan finnas risk att förlossningen sätter igång, detta på grund av att saffran kan påverka muskeln i livmodern. Saffran kan även vara giftigt i väldigt höga doser, men då pratar vi väldigt stora mängder så det är knappast något att oroa sig för. Saffran må vara dyr och anses som lyx, men denna gyllengula krydda är onekligen är värd sin vikt i guld.

Saffran som kosttillskott

Saframyl är ett kosttillskott där man tagit tillvara på de underbara egenskaperna av saffran. Förutom saffran innehåller Saframyl magnesium, D-vitamin och ett flertal olika B-vitaminer. Denna kombination stödjer välbefinnandet och kan med fördel intas när man känner nedstämdhet, trötthet och utmattning. Återförsäljare av Saframyl hittar du här.

 

 

 
KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLARWikipedia- saffran: http://sv.wikipedia.org/wiki/Handel_och_anv%C3%A4ndning_av_saffran

Saffran främjar apoptosis och förhindrar tillväxt av cancerous celler: http://www.news-medical.net/news/20110822/1308/Swedish.aspx

Vår örtabok, Rabén prisma ,ISBN 91-518-2782-4

Swami Sada Shiva Tirtha , The Ayurveda encyclopedia 1998, Ayurveda Holistic Center Press ISBN 0-9658042-2-4

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: