Saffran som krydda och läkeört

by Mikaela Bjerring on 23 december, 2014 · 0 comments

in Alternativ medicin, Ayurveda, Blogg, Hälsa, Kost, Örtmedicin – Naturmedicin

Saffran är en krydda som många säkerligen förknippar med julen. Det kanske inte heller är en slump att vi i vårt mörka och kalla vinterklimat använder kryddan som flitigast just då. Denna ört har nämligen en uppiggande effekt på nervsystemet. Saffrans lyxstatus har den förtjänat främst genom sin goda smak och vackra färg, men även för de läkande egenskaperna som man under årtusenden tillskrivit kryddan.

Saffran vid depression, nedstämdhet, känslomässig obalans

 

Saffran utvinner man från Saffranskrokus och är världens dyraste krydda. Det höga priset beror på svårigheten att manuellt utvinna stora mängder av pistillerna som är den enda delen av blomman som har doft och smak. Det går dessutom åt ett stort antal krokusar för att få ut säljbara mängder saffran. För att få ut 0,45 kg torkad saffran behövs ca 50.000 blommor, som tar upp en odlingsyta som motsvarar en fotbollsplan.

Saffrans dokumenterade historia runt om i världen sträcker sig ca 3000 år tillbaka i tiden. Under antiken fram till idag har örten mest använts i framställning av mat och dryck, men det finns även ca 90 historiska referenser om hur saffran nyttjats som medicin mot olika sjukdomar genom tiderna. Under antiken användes saffran för att bota allt från magbesvär till smittkoppor och pest (1).

Saffran som läkeört

Vid moderna studier har forskare visat stort intresse för hur saffran potentiellt skulle kunna förebygga cancer (2, 3, 4, 5) och motverka övervikt (6). Saffran innehåller över 150 doftämnen och aromer vilka många av dem ligger bakom kryddans hälsofrämjande egenskaper. I saffran finner man bland annat ämnet crocin som forskare har sett skydda hjärnceller. Studier har även indikerat att crocin skulle kunna ge ett skydd mot sjukdomar så som MS, Parkinsons sjukdom och ALS (7).

Studier med 30 mg saffran per dag (en liten påse saffran innehåller 0,5 g motsvarande 500 mg) har visat påtagliga antidepressiva effekter (8). Saffran har förmågan att bidra till en positiv sinnesstämning och känslomässig balans, och hälsokostprodukten Saframyl är framtagen just för detta ändamål. Kryddan har också historiskt använts för sin lusthöjande effekt.

Saffran i Ayurvedisk medicin

Inom ayurvedisk medicin (9) har saffran länge använts för att reglera oregelbunden mens, som lugnande och kramplösande, vid matsmältningsbesvär samt fertilitetsproblem. Örten tillskrivs även egenskaper som aptitstimulerande och smärtstillande vid huvudvärk, magont och tandvärk, samt för att främja god sömn. Utifrån ett ayurvediskt perspektiv så är detta en krydda som alla kan använda. Gravida bör dock vara försiktiga med saffran eftersom det kan sätta igång förlossningen. Saffran må vara dyr och lyxig krydda, men denna gyllengula krydda är onekligen är värd sin vikt i guld.

Saframyl som kosttillskott

Saframyl är ett kosttillskott där man tagit tillvara på de underbara egenskaperna av den fantastiska örten. Förutom saffran innehåller Saframyl magnesium, D-vitamin och ett flertal olika B-vitaminer. Denna kombination stödjer välbefinnandet och kan med fördel intas när man känner av nedstämdhet, känslomässig obalans, trötthet och utmattning.

Återförsäljare av Saframyl hittar du här

 

 
KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR



(1) Vår örtabok, Rabén prisma, ISBN 91-518-2782-4

(2) Anticarcinogenic effect of saffron (Crocus sativus L.) and its ingredients: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3996758/

(3) Crocus sativus L. (saffron) for cancer chemoprevention: A mini review: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4488115/

(4) Crocetin: an agent derived from saffron for prevention and therapy for cancer: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21466430

(5) Saffran främjar apoptosis och förhindrar tillväxt av cancerous celler: http://www.news-medical.net/news/20110822/1308/Swedish.aspx

(6) Saffron: A Natural Potent Antioxidant as a Promising Anti-Obesity Drug: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4665515/

(7) The effects of Crocus sativus (saffron) and its constituents on nervous system: A review: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4599112/

(8) Saffron (Crocus sativus L.) and major depressive disorder: a meta-analysis of randomized clinical trials: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24299602

(9) Swami Sada Shiva Tirtha , The Ayurveda encyclopedia 1998, Ayurveda Holistic Center Press ISBN 0-9658042-2-4

»crosslinked«



Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: