Saltsyra

by Mikaela Bjerring- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till återförsäljare -

Vår hälsa hänger väldigt mycket samman med hur vår matsmältning och tarm fungerar. För att matsmältningen ska fungera bra är det viktigt att vi producerar tillräckligt med saltsyra och enzymer. Klicka här för att läsa mer om saltsyra

Helhetshälsa Digest, 100 kapslar (100 portioner)

Digest - ett vegetabiliskt tillskott av saltsyra.

Helhetshälsa Digest är ett helt vegetabiliskt tillskott av saltsyra. Den innehåller inga onödiga och konstgjorda tillsatser.

149 kr

Gå till butik

Alpha Plus Metagest, 270 tabletter (270 portioner)

Metagest - matsmältningsenzymer, Betain och pepsin

Megatest innehåller matsmältningsenzymer som finns naturligt i magsäcken. Innehåller även pepsin och betain som bidrar till normal omsättning av aminosyran homocystein.

539 kr

Gå till butik

Swedish Bitters Svenskdroppar, 250 ml (50 portioner)

Svenskdroppar - bitter ämnen från bittra örter.

Svenskdroppar innehåller bittra örter som har en bitter smak. Dropparna kan du blanda med vatten eller annan dryck

229 kr

Gå till butik
 

Fler kosttillskott för mage och tarm hittar du här

Brist på saltsyra - tillskott av saltsyra

Funktion av saltsyra i kroppen

För att matsmältningen ska fungera bra är det viktigt att vi producerar tillräckligt med matspjälkningsenzymer och att vi får i tillräckligt med matenzymer via kosten. Det är även viktigt att vi har en bra produktion av saltsyra. I magen behövs saltsyra för att det proteinspjälkande enzymet pepsin, som behövs för att bryta ner proteinrik mat. Saltsyra bidrar också till att ta död på skadliga bakterier i maten. Vid för lite saltsyra minskar även kroppens produktion av enzymer vilket försämrar matsmältningen ytterligare.

Vid brist på saltsyra så får vi svårare att ta upp många mineraler, aminosyror och det viktiga vitaminet B12. T.ex behövs det saltsyra för att vi ska kunna tillgodogöra oss kalcium och vid brist på saltsyra kan det inte lösas och utnyttjas av kroppen. Det finns då risk för att det istället lagras i njurar, vävnader och leder som kalciumavlagringar, vilket kan ställa till med hälsoproblem. Saltsyra påverkar även koppar/zink-balansen etc.

Hur produktionen av saltsyra påverkas

Eftersom det är nervimpulser som reglerar matsmältningen påverkas saltsyraprouktionen av känslomässig stress. Tugga maten väl och ät i lugn och ro, eftersom det är när vi tuggar maten som matsmältningen sätter igång. Det är viktigt att vi har en bra balans i tarmfloran och att vi håller tarmen igång med fiber. Eftersom saltsyraproduktionen är mycket energikrävande minskar den förutom vid stress även vid sjukdom och när vi blir äldre. Vid 60-årsålder så producerar vi ca 50 procent mindre saltsyra än vad vi gjorde i 20-årsåldern. De flesta äldre har därför problem med att smälta maten, speciellt vid större måltider. Det är då vanligt att kan känner att man behöver sova efter maten.

För att bilda saltsyra (HCl) till matsmältningen krävs kalium och kloridjoner. Kloridjoner kommer huvudsakligen från natriumklorid, som salt består av. Vid brist på kalium och natrium uppstår saltsyrabrist och problem med matsmältningen med symtom som:

  • Förlängd mättnadskänsla efter måltid
  • Trötthet efter måltid
  • Magen känns uppsvälld efter måltid
  • Halsbränna, rapningar
  • Motvilja mot fet mat
  • Illamående
  • Dålig andedräkt
  • Öm mage, förstoppning och ibland även diarré
  • Muntorrhet, brännande känsla eller metallsmak i munnen.

För hög produktion av saltsyra

Personer med hög saltsyraproduktion upplever inga problem med kött och fet mat, men kan ha svårt att smälta fullkornsprodukter och råa grönsaker. Vid hög saltsyraproduktion är det vanligare att man får sår på tolvfingertarmen än i magsäcken. Halsbränna och sura uppstötningar kan bero på ett överskott av saltsyra, men saltsyra som läcker upp i halsen kan även bero på motsatsen, att du har för lite saltsyra.

Test för att kolla saltsyrabrist

Ett test för att kolla om man har brist på saltsyra kan man göra med ett HCI tillskott (HCl är saltsyra) som produkten Digest.

  1. Ät en måltid som innehåller rikligt med protein.
  2. Ta en kapsel med saltsyra (500-600 mg) i mitten på måltiden.
  3. Känn efter hur du mår under och efter måltiden.

Har man brist på magsyra och tar tillskott av saltsyra till en proteinrik måltid kommer magen antagligen att må bättre. Har man bra med magsyra så kommer man känna som det tynger, värmer, eller bränner i övre mage, bröst eller hals. Se till att upprepa testet minst en gång till för att få en säkrare indikation. Skulle du uppleva obehagskänslor när du tagit tillskott av saltsyra så kan det snabbt neutraliseras genom att dricka ett glas vatten med ½ tesked bikarbonat i. Det går annars över av sig självt inom en timme.

Att öka produktionen av saltsyra

Saltsyraproduktionen kan stimuleras genom att dricka något surt 20 min innan maten som citronvatten eller äppelcidervinäger. Man kan också hjälpa saltsyraproduktionen med bittra örter som svenskdroppar som du ser bland produkterna ovan. Det finns även tillskott av saltsyra som t.ex produkten Digest.

Ta inte tillskott av saltsyra i samband med magnecyl- eller kortisonbehandling. Var mycket försiktig med saltsyratillskott vid magsår.

Relaterade inlägg:

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR



(1) Peter Wilhelmsson,Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, ISBN: 91-631-7910-5.

»crosslinked«



Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.