SAMe (S-adenosylmetionin)

by Mikaela Bjerring · 0 comments

Klicka här för att gå direkt till produkter

SAMe (S-adenosylmetionin) och dess egenskaper

SAMe bildas från methinon och adenosinetrifosfat och är kroppens främsta energimolekyl.

Vår viktigaste metyldonator är S-adenosylmetionin (SAM), som är inblandad i över hundratalet kända reaktioner, ex. metylering av DNA för reglering av transkriptionen, syntes av polyaminer, cholin i fosfolipider (=lecitiner) och myelin, kreatin och adrenalin.

Som synes spelar SAM en viktig roll i vår metabolism. Det är därför väsentligt att vi har tillgång till denna metabolit i tillräcklig omfattning. Under optimala förutsättningar tillverkar kroppen all SAMe som behövs, men brister på metionin, folat , B12 kan minska SAMe nivåerna. SAMe finns väldigt limiterat i livsmedel så vid behov kan det intas via tillskott.

SAMe (S-adenosylmetionin)

SAMe (S-adenosylmetionin)

Användning/ funktion av SAMe:

  • SAMe är inblandat i fler än 40 olika kemiska reaktioner i kroppen.
  • SAMe förknippas med glukosamin och kondroitin eftersom det har en potent broskbeskyddande effekt.
  • SAMe har en antidepressiv inverkan genom att den bidrar till bindningen av både serotonin och dopamin till sina receptorer i hjärnan.
  • SAMe stödjer levern att avgifta överskottsöstrogen och har då gynnsam effekt på både kroppens avgiftning och hormonbalans.
  • Stödjer led- skeletthälsan.
  • SAMe stödjer broskbildning i kroppens leder.

Produkter

Kosttillskott av SAMe hittar du här
Se hela bodystores utbud av kosttillskott och hälsokost

 KÄLLOR & REFERENSERPeter Wilhelmsson,Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, sidor: 558-559 ,ISBN: 91-631-7910-5.

Bildkälla: Wikimedia commons: commons.wikimedia.org/wiki/SAMe

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa