Såpa på tallolja är rena hälsokuren!

by Mikaela Bjerring on 4 april, 2015 · 9 comments

in Anti-aging, Blogg, Ekologiskt – Miljövänligt, Hudbesvär, Hudproblem, Hudvård, Huskurer - Skönhet, Kropp - Hälsa, Kroppsvård - Hygien, Skönhet

De flesta tänker på såpa som enbart en städprodukt, men traditionell ren såpa gjord från tallolja har förbluffande fina egenskaper både för hälsan och som en hudvårdsprodukt.

Sannas såpa - såpa gjord på tallolja

Förr i tiden så hade man oftast bara såpa att tillgå när man skrubbade sig ren i badbaljan, men det var trots allt rena hälsokuren. Denna naturliga Svenska produkt som funnits i århundraden har nu återigen sats i rampljuset av en av Sveriges stora hälsoikoner Sanna Ehdin.

Som en produkt med både utrensande och läkande egenskaper är såpa fantastiskt. Vi talar om ren förtvålad tallolja utan kemiska tillsatser eller parfym – Hälsingesåpa eller Sannas såpa som finns att köpa i utvalda butiker.

Det är en helt naturlig produkt tillverkad av destillerad tallolja som förtvålats med kaliumhydroxid, och helt utan syntetiska tensider, vattenavhärdare, konserveringsmedel eller parfym. Det är en såpa som gör mycket gott för huden.

Sanna Ehdin rekommenderar bland annat såpan som tvål för hela kroppen och för att göra ett välgörande bad. För att göra ett utrensande detoxbad så tar man tar 2-3 dl såpa och tillsätter  till hett badvatten. För bästa resultat så stannar i badet i 1-3 timmar. När vattnet börjar bli svalt så fyller man på med mer hett vatten. Eftersom såpan är något alkalisk har den egenskaper som motverkar skadliga bakterier och svamp samtidigt som den renar och återfettar huden på djupet.

De positiva hälsoeffekterna av tallolja tillskrivs som antibakteriella, smärtstillande, urindrivande, energigivande, antiseptisk, och med aromatiska egenskaper. Dessutom är såpa basisk vilket bidrar till detoxeffekten. Något annat som är intressant är att långbad med såpa bidrar till att rensa ut AGE-komplexen vilka bildas genom försockring av proteiner i blodet. Dessa visar sig annars som mörka pigmentfläckar, men såpbaden hjälper till att rensa ut dessa och andra restprodukter vilket på så sätt kan bidra till att reducera pigmentfläckar.

Förutom att använda Sannas såpa i detoxbad och för att reducera pigmentfläckar så kan den även användas för att lindra hudproblem så som eksem, sår, psoriasis och torr och kliande hud för att nämna några exempel.

Här hittade jag återförsäljare för Sannas såpa

 

Spara

Spara

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 9 comments… read them below or add one }

1 Annika april 7, 2015 kl. 09:38

Så intressant! Då har jag lärt mig något nytt 🙂 Jag använder Grumme såpa för golven hemma, men antar att den inte går att använda?

Svara

2 Mikaela Bjerring april 7, 2015 kl. 10:21

Grumme såpa innehåller parfym och andra tillsatser så den är inte optimal att använda. Sannas såpa eller hälsinge såpa är bättre val.

Svara

3 Kerstin april 7, 2015 kl. 09:40

Detta ska jag prova 🙂 Undrar om man visste för i tiden när man bruka tvätta sig i det att såpa var så bra 🙂

Svara

4 Sofia april 7, 2015 kl. 09:43

Jag har provat sannas hälsosåpa och den är super. Min hud blev mycket finare, kanske på grund av den utrensningen som du skriver om.

Svara

5 Åsa N april 7, 2015 kl. 09:45

Tack för tipset! Intressant och skall provas 🙂

Svara

6 Marianne A april 12, 2015 kl. 11:14

Så intressant! Jag visste inte att såpa kunde vara så bra.

Svara

7 Marika april 12, 2015 kl. 11:29

Detoxbad låter underbart! Det ska jag prova 🙂

Svara

8 Gunilla juli 6, 2015 kl. 00:41

Det är bra att tvätta håret med såpa också

Svara

9 Hillevi december 16, 2015 kl. 11:34

Tvättar mig enbart med denna såpa nuförtiden. Såpa + liten citronsaftsdutt är min deodorant. Minst lika bra som någon köpt variant. Jag tvättar ibland tänderna också med såpan. Smakar förstås såpa, men tycker att den verkar fungera bra.

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: