Shirataki nudlar – ett Japanskt superfood

by Mikaela Bjerring on 16 maj, 2015 · 2 comments

in Blogg, GI-Kost, Glutenfritt, Kost, Laktosfritt, Livsmedel, Recept, Superfoods, Vegansk kost, Vegetarisk kost

Shirataki nudlar har ätits i Japan i närmare 1500 år, men det är inte förrän på senare år som detta Japanska superlivsmedel nått ut till resten av världen. Nudlarna är gjorda av konjakrot och innehåller inga kolhydrater. De är rika på kostfibrer och är låg på kalorier (5 kcal per 100g) och är fritt från vete, gluten, laktos och soja.

Miracle noodles - Shirataki nudlar

Miracle noodles

Mirakel noodles är ett av världens ledande märke inom Shirataki. Förutom de traditionella nudlarna så finns shirataki i formerna ris, fettuccine, angel hair, penne, spaghetti och kanten pasta. Miracle  noodles produkter passar perfekt att ersätta vanlig pasta, ris och nudlar med när du vill dra ner på kolhydrater, öka fiberintaget, minska kaloriintaget eller få en hälsosam variation i din kost. Alla former av Shiritaki finns att köpa här.

Fördelarna med Shirataki nudlar är att de har en neutral smak som enkelt absorberar smaker i alla soppor, maträtter, eller såser. Mängder med inspirerande recept med Shiritaki hittar du här.

 

miracle-noodles - Shirataki nudlar

 

Konjakrotens historiska bakgrund som livsmedel

Det finns många teorier om när Konjakroten började användas i Japan. Den mest övertygande historien är att den kom från Kina tillsammans med införandet av buddhismen under kejsaren Kinmeis tid (531-571). Konjakroten introducerades från början som en medicin och blev därefter en del av den Japanska husmanskosten. Trots sin popularitet och dess stora hälsofördelar så har konjakroten sällan ätits utanför Japan fram till nyligen då Shiritaki började upptäckas och uppskattas världen över.

Konjakrot - glucomannan-
De buddhistiska munkarna spelade roller som läkare under lång tid i Japan. Munkarna använde konjakroten för att lindra hosta, läka frostskador och brännskador. Det fanns även en stark tro att konjakroten kunde bota tumörer och en rad andra sjukdomar. Under medeltiden hade man genom erfarenhet insett konjakrotens egenskaper att rena tarmarna och användes flitigt vid mag- och tarmsjukdomar.

Efter en tid så blev användningen av konjakrot utbredd bland allmänheten. Det blev ett populärt livsmedel och shirataki blev en del av den Japanska husmanskosten och traditionen lever kvar än idag. Mer om superlivsmedlet Shirataki kan du läsa om här.

Återförsäljare av Shirataki nudlar hittar du här

 

 KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLARHistorisk användning av konjakrot: http://www.shakespeare-w.com/english/konnyaku/index.html

SparaViktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


1 Malin maj 19, 2015 kl. 10:46

Gott och nyttigt! 🙂

2 Jenny Ström maj 19, 2015 kl. 11:35

De ska jag prova! Försöker att minska på kolhydraterna, så dessa verkar ju vara ett bra alternativ.

Previous post:

Next post: