Smarta val av livsmedel!

by Mikaela Bjerring on 18 september, 2014 · 2 comments

in Blogg, Ekologiskt, Hälsa, Kost, Livsmedel


I dagens samhälle har vi på många sätt förlorat kontakten med vad som är god kvalité på mat. Betydelsen om vad ren och ekologisk mat gör för hälsan och miljön borde vara av allas högsta prioritering, men brist om kunskap, ekonomi och egen makt som konsument begränsar de flesta.

Det är ju även så att man lätt blir hjärntvättad av att om det säljs i våra livsmedelsbutiker så måste det ju ändå vara helt acceptabelt, men sanningen är oftast långt där ifrån. Vi måste helt enkelt själva ta makten över vad vi stoppar i oss, och skaffa oss information om vad som är bra respektive dåliga val av livsmedel. På så sätt tar vi även makten som konsument och efterfrågan och livsmedelspolitiken kommer sakta men säkert förändras efter våra val.

Jag har skrivit en hel del innan om betydelsen om ekologiska livsmedel och hur skrämmande det är med alla gifter som tillåts och används i konventionellt odlade grönsaker, frukt och övriga grödor. Men för majoriteten av befolkningen utgör även kött en stor del av kosten och inte att glömma att kvalitén där är av stor skillnad beroende på uppfödning.

Ekologiska frukt och grönsaker

Skillnaden mellan förr och nu

När våra förfäder jagade och åt sitt kött var det konsumtion av vilda djur i frihet som levde ett friskt och sunt liv och vars föda bestod av obesprutade växter och växter skyddade från försurning mm. Även de tama djuren fick ströva fritt och äta en föda anpassade till deras naturliga behov. I dagens läge är situationen en helt annan. De djur som vi konsumerar kommer oftast från en uppfödning i onaturlig fångenskap i mycket trånga utrymmen. Djuren är stressande, de får onaturlig näring, hormonbehandlingar m.m. som är grogrund för allehanda sjukdomar, både för djuren och för oss. Därutöver kommer den” odjuriska”, pressande behandling som djuret utsätts för genom mycket långa transporter till slakterierna runt om i världen. Djuren stressas sålunda från födseln till stunden för avlivning.

Vi är bredda att lägga så mycket pengar på saker, gadgets och kläder, men oftast inte lika mycket på vår kost och hälsa som borde vara vår första prioritering. Måltidsplanering, mindre matsvinn, och smartare val behöver inte göra ett hälsosammare kostval mer kostsamt.

Bra uppfödning av kött

Bättre val och bättre pris!

Ett sätt att göra lite efterforskning om möjligheterna runt om där du bor. Här i Skåne är det t.ex: några gårdar (hagalundsmat.se) som slutit sig samman för att kunna erbjuda konsumenter att köpa kött från djur uppfödda på ett långsamt naturligt sätt direkt från bonden utan mellanhänder. De föder upp djuren som man gjorde förr i tiden i liten skala där de blir väl omhändertagna.

Ett sådant kött är för dyrt att sälja i vanliga livsmedelsbutikerna eftersom uppfödningen blir alldeles för dyr. Men utan mellanhänder så kan priserna bli mer acceptabla. På köpet får du som kund ett kött med avsevärt bättre kvalité än vanligt butikskött. Så är man köttätare så är detta ett mycket bra val. Det är även värt att kolla upp lokala ekologiska bönder som kan erbjudan dig frukt och grönsaker till ett bra pris.

 

 

 Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 2 comments… read them below or add one }

1 Anna Jansson september 19, 2014 kl. 09:17

Vilket bra tips! Det ska jag verkligen titta vidare på 🙂

Svara

2 Michelle Ingvarson september 19, 2014 kl. 09:45

Jag har en bonde som jag brukar köpa ekologiska grönsaker av. Underbart att köpa närproducerat och ekologiskt till ett bra pris 🙂

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: