Smärtlindring med kylterapi och värmeterapi

by Mikaela Bjerring on 5 november, 2016 · 0 comments- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till återförsäljare -

in Alternativ medicin, Blogg, Huskurer - Husmorstips, Muskler – Skelett – Leder

Kylterapi och värmeterapi kan användas som effektiv egenvård för att t.ex. öka cirkulationen, minska stelhet, svullnad och uppnå en smärtlindring. Vid tillstånd där du vet att läkarvård inte är nödvändigt så följer här några exempel på när du kan ha användning för kylterapi och värmeterapi eller en kombination utav båda.

kylterapi-och-varmeterapi

Värmeterapi

När man tillför värme så ökar cirkulationen som gör att muskler och mjukdelar blir mjukare och smidigare. Det kan vara en skön smärtlindring vid t.ex. muskelvärk, träningsvärk och stelhet. Lider du av  mensvärk så kan du lägga en värmekudde över nedre delen av magen för att snabbt få en skön lindring. Vid en stel nacke kan en varm nackkudde värma skönt och mjuka upp området. Det finns många tillfällen då en värmekudde kan komma väl till pass. Däremot är oftast kyla att rekommendera vid svullnad och inflammation.

Kylterapi

Kylan gör att blodkärlen drar ihop sig och genomblödningen minskar vilket gör att svullnaden reduceras. Precis som värme blockerar kyla kroppens smärtreceptorer, vilket leder till smärtlindring och avslappning av muskulaturen. Det brukar rekommenderas att man bara kyler 10-20 minuter, var eller varannan timme tills man känner att svullnaden har gått ner. Kan vara effektivt vid t.ex. stukning, tennisarmbåge/golfarmbåge, löparknä eller om man fått ett slag och området svullnat upp. Andra tillfällen då kylterapi kan vara användbart är vid feber, huvudvärk och migrän.

Kombinera kyla och värme

Att växelvis använda kyla och värme är något som används flitigt inom idrotten och rehabilitering. Det innebär att man först kyler området i 30 sekunder, för att sedan värma det i 30 sekunder som man upprepar ett antal gånger. Detta gör man för att få blodkärlen att växelvis dra ihop sig och vidga sig för att få blodet att pumpa fortare i området så att cirkulationen ökar.

Produkter för kylterapi och värmeterapi.

Produkter för kylterapi och värmeterapi

Vid kyl- och värmeterapi kan man t.ex. använda sig av kyl/värmekuddar av olika storlekar och former beroende på vad man ska använda den till. En nackkudde har t.ex. den perfekta formen för att lägga runt en öm och stel nacke, men självklart kan den användas på andra delar av kroppen med. En huvudvärkskudde kan vara ett bra hjälpmedel vid huvudvärk och migrän. Ögonkudde för djup och skön avslappning och en kroppskudde är perfekt när du vill värma och kyla större partier av kroppen.

Produkter från märket SOL (sustained organic living) är tillverkad av ekologisk bomull, är rättvisemärkta och fyllda med lerkulor och lavendel. Dom kan användas både varma och kalla. Fördelen med lavendel är att det är väldigt rogivande, vilket kan vara mycket fördelaktigt vid spänningar, oro och stress.

Återförsäljare av produkter för kyl/värmeterapi hittar du här

 

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: