Sömnen har en helande verkan!

by Mikaela Bjerring on 22 januari, 2011 · 0 comments

in Blogg

Sömnen har en helande verkan och utan god sömn kan vi inte fungera optimalt.

Våra hjärnor blir hela tiden översköljda av ny information och nya intryck. Det bästa sättet att rensa ”hårddisken” är att få tillräckligt med sömn. Det är framför allt under sömnen som de självläkande krafterna aktiveras. Kroppen och hjärnan får då en chans att återhämta sig.

Sömnen har en helande verkan!

Sömnen har en helande verkan!

Stenåldersmänniskan var aktiv på dagen när det var ljust och när det blev mörkt gick man och la sig. Det är så vi är programmerade att fungera. Den moderna människan vänder ofta på dygnet och med TV och internet i fokus har sömnproblemen ökat. När man vänder på dygnet kommer hela kroppskemin i obalans, vilket göra att kroppen inte producerar tillräckligt med sömnhormonet melatonin. Detta gör att vi får svårare att somna och sömnen blir av sämre kvalité.

För lite sömn gör att kroppen blir stressad och som i sin tur kan leda till större problem.
Ca 20 % av alla svenskar lider av kronisk sömnbrist och även många lider av periodisk sömnbrist. Brist på sömn kan medföra försämrat minne och koncentration samt förhöjt blodfett och blodsocker. Även halten av stresshormonet kortisol ökar som styr fettinlagring till buken vilket medför en risk för viktökning.

Det finns också många studier som visar att sömnbrist är en av de vanligaste orsakerna till utbrändhet. Sömn brist påverkar även kroppens immunsystem negativt (2).

Vad kan man då göra vid sömnsvårigheter?
Kosttillskottet Seretin Forte hjälper dig till en känsla av vällust, avslappning samt främjar god sömn. Seretin Forte innehåller extrakt av grönt te som har en lugnande effekt vid stress samtidigt som det stödjer koncentrationen och fokuseringen.
Här hittar du: Seretin Forte

 KÄLLOR & REFERENSER(1) Peter Wilhelmsson, Lev ung längre, ICA bokförlag. Sidor: 246, 315, ISBN: 91-534-2085-3

(2) Dålig sömn påverkar immunförsvaret: http://www.fas.se/sv/Tema/Somn/Dalig-somn-paverkar-immunforsvaret/

Bildkälla: Illustratör: LadyofHats, Wikimedia commons, Public domain: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lazy_sleeping_barnstar.svg

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: