Somnia – för normal sömn, avkoppling och minskad stress

by Mikaela Bjerring on 9 juni, 2014 · 2 comments

in Alternativ medicin, Blogg, Hälsa, Kosttillskott, Örtmedicin, Psykisk hälsa, Sömnen, Stress

Somnia är ett naturläkemedel som innehåller en kombination utav läkeörterna ashwagandha och läkepassionsblomma. Tillsammans är de avsedda att bidra till att upprätthålla en normal sömn, avkoppling och minska stress.

Somnia - läkeörterna ashwagandha och läkepassionsblomma
Ashwagandha är en adaptogen ört som har använts i flera tusentals år inom den Ayurvediska läkekonsten för att reducera stress, dämpa ångest och för att främja god sömn. Läkepassionsblomman har traditionellt använts mot nervositet, oro och sömnproblem. Denna kombination av ämnen är välbeprövad för att upprätthålla en normal sömn och för att reducera stress.

Sömnproblem

Sömn behövs för att kroppen och hjärnan ska få vila, återhämta sig och bearbeta intryck som du samlat på din under din vakna tid. Om du sover bra på natten klarar du lättare av hantera stress och påfrestningar som dagens alla måsten bidrar med. En god natts sömn är inte alltid så lätt att få om du inte klarar av koppla av och varva ned inför natten. Kroppen är beroende av sömn för återhämtning och det är lätt att hamna i en ond cirkel.

Psykiskt/fysiskt välbefinnande och avkoppling

Stress är en instinktiv försvarsreaktion som alltid funnits hos människan. Den kan liknas vid att kroppen slår på alarmsystemet. Om stressen blir långvarig kan kroppen ta skada, vid långvarig stress bryter hormonerna ner kroppen och ger låg energi och problem med minne, koncentration, humör, immunförsvar och sömn. För att kroppen och hjärnan ska fungera måste det finnas balans mellan aktivitet och återhämtning. Därför är det viktigt att du tar dig tid att varva ner för att kunna återhämta dig.

Egenskaper av Ashwagandha?

AshwagandhaAshwagandha sägs traditionellt vara stärkande för hela kroppen. Studier har kunnat bekräfta att stress och oro släpper vid intag, samt att örten motverkar sömnproblem. Detta ger kroppen tid att läka, återhämta sig och återuppbygga slitage.

Studier har visat att Ashwagandha fungerar lika bra som antidepressiva och ångestdämpande läkemedel av typen Lorazepam (Temesta) och Imipramin (Anafranil). Det som tros ligga bakom detta är de steroida alkalier och sterioda laktoner som hjälper till att sänka blodtrycket och verkar lugnande på kroppen och sinnet. Forskare från University of Texas har sett att Ashwagandha extrakt fungerar som en GABA-agonist dvs. stimulerar receptorerna. Ökad aktivitet hos GABA receptorerna medför avkoppling och stressreduktion. Det är en av världens mest kända växtbaserade adaptogena örter och har använts inom den Ayurvediska läkekonsten i tusentals år för normal sömn, avkoppling och till att minska stress.

Egenskaper av Läkepassionsblomma

LäkepassionsblommaLäkepassionsblomma (Passiflora incarnata) är en vacker växt som innehåller harmin och harmaline. Örten har en lång traditionell användning för avkoppling, mot nervositet, oro och som ett sömnstöd samt för att främja mentalt och fysiskt välbefinnande.

Somnia

Somnia tar du med fördel 40 minuter före sänggående när du känner dig stressad, behöver koppla av/varva ner eller öka ditt mentala och fysiska välbefinnande. Optimal dosering är individuell, börja med 1 tablett och höj därefter doseringen vid behov.

Innehåll per tablett: Ashwagandha 300 mg och Läkepassionsblomma 200 mg.

Här kan du köpa Somnia

 

 

 KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLARPassiflora: The New Sleep Herb Jessica Patella, ND, Phytotherapy Research 25 (8): 1153–1159

Passionflower in the treatment of generalized anxiety: a pilot double-blind randomized controlled trial Akhondzadeh S, Naghavi HR, Vazirian M, Shayeganpour A, Rashidi H, Khani M. J Clin Pharm Ther. 2001;26(5):369-373.

The effect of a homeoepathic remedy, Passiflora incarnata on insomnia Amiraj-Surujparsad, Sunaina, M.Tech.

Antistressor effect of Withania somnifera. Archana R, Namasivayam A. J Ethnopharmacol 1999;64:91-93.

Effect of ashwagandha on lipid peroxidation in stress. Dhuley JN. J Ethnopharmacol 1998;60:173-178.

Withania somnifera, a plant with a great therapeutical future. Elsakka M, Pavelescu M, Grigorescu E. Rev Med Chir Soc Med Nat Iasi 1989;93:349-350.

Ashwagandha och Somina


Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 2 comments… read them below or add one }

1 Anna J juni 12, 2014 kl. 09:29

Ashwagandha har jag använt mig av tidigare, det fungerade bra för mig! Dessa två tillsammans är kanske ännu mer effektivt!

Svara

2 Tina juni 14, 2014 kl. 14:33

Detta är precis vad jag behöver! Tack!

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: