Strandnypon som hälsokost

by Mikaela Bjerring on 24 augusti, 2014 · 0 comments- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till återförsäljare -

in Blogg, Ekologiskt, Forskning, Hudproblem, Kost, Kosttillskott, Livsmedel, Muskler – Skelett – Leder, Recept

Strandnypon är ett av mina absolut favoriter när det kommer till hälsokost livsmedel och jag använder det flitigt i min kost. Nypon är väldigt näringsrikt och är känt för sitt rika innehåll av bland annat C-vitamin och galactolipid (GOPO) som spelar en betydande roll för bland annat ledhälsan och kollagenproduktionen.
Ekologiskt strandnyponpulver från helhetshälsa
Enligt danska forskare så verkar GOPO antiinflammatoriskt och skyddar våra celler. Studier visar även  GOPO stödjer produktionen av kollagen och brosk som bidrar till att skydda lederna (1), (2). Strandnypons goda effekter har presenterats vid många läkarkongresser och har i flera studier visat sig vara effektivt mot ledvärk som till exempel artros och reumatoid artrit (3).

GOPO (galactolipid) är en av de aktiva substanserna i nypon som sägs ligga bakom denna positiva effekt (4). Strandnypons rika innehåll på C-vitamin bidrar även till kroppens underhåll och produktion av kollagen vilket bidrar till bindvävens och hudens välmående och elasticitet. C-vitamin är en antioxidant som även spelar en betydande roll för många andra kroppsfunktioner som t.ex. ett normalt fungerande immunsystem.

Nyponpulver finns att köpa i hälsokostbutiken och smakar riktigt gott och passar utmärkt att blanda i en smoothie, strö över gröten eller filen. Av pulvret kan man även göra nyponsoppa, eller tillsätta i brödbaket, men dock försvinner en del av näringsvärdet vid höga temperaturer.

Recept på Nyponsmoothie

  • 2 tsk nyponpulver
  • 1/2 banan
  • 2 dl jordgubbar
  • 1 1/2 dl färsk pressad juice
  • Några isbitar

Lägg alla ingredienser i en mixer och mixa till du fått en slät konsistens.  Tycker du att smoothien blir för tjock så späd ut med ytterligare lite juice.

Det finns en mängd olika nyponprodukter på hälsokostmarknaden och en av mina favoriter är Helhetshälsas Strandnyponpulver som är tillverkat från nypon som odlas ekologiskt. Alla nyponbuskar kommer från en utvald planta Rosa canina och odlas i vulkanisk jord i södra Chile. Pulvret framställs av hela nyponen, inklusive kärnorna men frukthåret har tagits bort för att säkerställa högsta kvalitet. Här hittar du Helhetshälsas Strandnyponpulver Ekologiska Strandnypon

Du kan läsa mer om nypon och dess hälsosamma egenskaper här:

 

 KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) Wikipedia: http://sv.wikipedia.org/wiki/Nypon

(2) Expressen – http://www.expressen.se/halsa/strandnypon-kan-bota-din-ledvark/

(3) Dagens medicin - Strandnypon kan lindra reumatisk smärta: http://www.dagensmedicin.se/nyheter/strandnypon-kan-lindra-reumatisk-smarta/

(4) Studie publicerad på EULAR Kongress i Barcelona, juni 2007 - http://www.scicompdf.se/litomove/rossnagel_eular.pdf


Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: