Stress gör dig fet

by Mikaela Bjerring on 14 augusti, 2014 · 0 comments

in Blogg, Hälsa, Hormonbalansen, Stress, Träning

Stress kan ha lika stor inverkan på din vikt som mat och motion. Vid stress ökar kortisolhalten i kroppen vilket bidrar till ökad fettinlagring.

Framför allt är det kortisolet som är det fettbildande hormonet vid långvarig stress, vilket beror på att fettcellerna helt enkelt tar upp mer fett när de utsätts för det i veckor och månader.

En kortvarig höjning av kortisol kan faktiskt ge en ökad frisättning av fett, eftersom det då ska frigöra energireserver för tillfällig ansträngning. Men vid längre perioder så vänder processen. Ett långvarigt förhöjt kortisol kan dessutom i sig sänka insulinkänsligheten och särskilt i kombination med inaktivitet, öka fettinlagringen i musklerna. Sådana så kallade marmorerade muskler vet man är mycket ohälsosamt eftersom de ökar risken för diabetes typ 2.

Man vet också att kortisol har särskilt stark effekt på inlagringen av fett i buken, så det är fullt möjligt att stressa sig till en kalaskula. Det är alltså ingen överraskning att forskning visar att det finns ett samband mellan stress och BMI, det vill säga att människor som inte hanterar sin stress väl väger i regel mer.Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: