Studie: Kollagen visar bra effekt vid knäartros

by Mikaela Bjerring on 30 mars, 2016 · 2 comments

in Blogg, Forskning, Hälsa, Inflammation, Kosttillskott, Muskler – Skelett – Leder, Sjukdomar - Symtom

Över en halv miljon i Sverige lider idag av artros – ett tillstånd som bryter ner brosket i lederna. Vid en studie på patienter med knäartros kunde man se att kosttillskott av kollagen typ II kan ge en mycket bra effekt. En kombination utav kollagen och nypon kan därmed vara en mycket kraftfull duo för friskare och rörligare leder.

Kollagen typ 2 vid knäartros - ledvärk och ledsmärta

Studie: Effekten av kollagen typ II vid knäartros

Vid en studie som publicerades i tidningen Nutrition Journal, kunde man se att kollagen typ II gav en betydande effekt vid knäartros. Ett flertal tidigare studier har visat liknande resultat, framförallt på ökad rörlighet i lederna, men även för en viss nybildning av broskvävnad. På friska personer har man även noterat en förbättrad ledfunktion. I denna studie ville forskarna utvärdera vilken effekt och tolerans kollagen typ II har vid knäartros, jämfört med kombinationen glukosamin/ kondroitin och placebo.

I studien (1) ingick 191 patienter med medelsvår till svår knäartros. Deltagarna delades in i tre grupper. En grupp fick tillskott av kollagen typ II, en annan grupp fick tillskott av glukosamin/ kondroitin och den tredje gruppen fick placebo. Studien pågick under 180 dagar och forskarna kunde därefter redovisa att kollagen typ II gav en signifikant bättre effekt på knäartros jämfört med både glukosamin/kondroitin och placebo.

Att kollagen typ II både har en broskbildande och broskskyddande effekt ser forskarna som den troliga orsaken. Hypotetiskt skulle det kunna bero på att kollagen typ II framkallar aktivitet i cellerna som kallas kondrocyter, som har en unik förmåga att bilda nytt broskmaterial i kroppens leder.

Kosttillskott av nyponpulver i kombination med kollagen typ II

Nypon med sitt aktiva ämne GOPO har i en mängd studier (2) visat sig ha en starkt antiinflammatorisk effekt och bidra till hälsosammare och rörliga leder. En kombination utav både nypon och kollagen typ II kan därmed vara en riktigt bra duo vid artros och andra ledproblem. Som kosttillskott finns t.ex Litomove kollagen , som innehåller både nyponpulver och kollagen typ II samt, C-vitamin och koppar. Flera aktiva ingredienser i en och samma produkt. Mer om Litomove kollagen kan du läsa här .

Återförsäljare av litomove kollagen hittar du här

Relaterade inlägg:

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) Studie - Kollagen var god effekt vid knäartros: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26822714

(2) Improved gait in persons with knee related mobility limitations by a rosehip food supplement: A randomized, double-blind,placebo-controlled trial” Ginnerup-Nielsen, Christensen, Bliddal, Zangger, Hansen, Henriksen vid The Parker Institute, Department of Rheumatology, Copenhagen University Hospitals at Bispebjerg-Frederiksberg, Copenhagen, Denmark. http://www.gaitposture.com/article/S0966-6362%2815%2900727-4/addons


Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 2 comments… read them below or add one }

1 Linda mars 31, 2016 kl. 14:56

Tack för tipset! Delar vidare, vet många som skulle behöva det. 🙂

Svara

2 Anja W april 1, 2016 kl. 09:55

Litomove är helt fantastiskt! Hade förslitningsskador i knäna och efter några månader med Litomove försvann smärta och besvär. Läkarna säger att det inte finns några spår av förslitning längre och att mitt brosk ha återbildats. Helt fantastiskt. Rekommenderar det starkt.

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: