Blåbär

by Mikaela Bjerring · 1 comment- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till återförsäljare -

Klicka här för att gå direkt till produkter

Blåbär och dess hälsofrämjande egenskaper

Blåbär är ett av de bär som konsumeras i störst mängd i Sverige. Bäret är fullspäckt med näring och räknas som ett superbär. Blåbär innehåller Antocyaniner som är en grupp av flavonoider och en viss typ av antioxidanter, det är även detta ämne som ger bäret sin blåa färg (1).

Blåbär - Fullspäckat med näring

Blåbär - Fullspäckat med näring

Förutom antocyaniner innehåller blåbär en mängd vitaminer och mineraler, så som kacium, magnesium, kalium, fosfor, C-vitamin, järn och B-vitamin. Dessutom finns där karotenoiderna betakaroten och Lutein.

Historisk användning av blåbär
Användning av blåbär går långt tillbaka inom traditionell läkekonst. Detta näringsrika bär har historiskt sett använts för att bland annat stödja hjärnfunktionen, för att bibehålla normal funktion av blodkärl och syn, samt vid diarré och för att bibehålla god tarm- och maghälsa m.m. (2)

Blåbär växer vilt i Sverige, både i de södra och norra skogarna. Utanför Sverige växer de framförallt i norra Europa. Blåbär går att köpa färska, frysta, torkade hela eller i pulverform.

Blåbär ingår idag ofta i kosttillskott som är utvecklade för att bibehålla normal synförmåga, i energitillskott, och för att stödja mag- och tarmhälsa.Se hela bodystores utbud av kosttillskott och hälsokost

Produkter

KÄLLOR & REFERENSER(1) Wikipedia.se: http://sv.wikipedia.org/wiki/Antocyanin

(2) Vår örtabok, Rabén prisma ,ISBN 91-518-2782-4

Bildkälla: Fotograf: Jim Clark – Wikimedia commons, Public domain: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Blueberries_on_branch.jpg


Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

{ 1 trackback }