Havtorn

by Mikaela Bjerring · 0 comments- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till återförsäljare -

Klicka här för att gå direkt till produkter

Havtorn (Sea Buckthorn) och dess egenskaper

Havtornsplantorna producerar orangefärgade bär som är mjuka, saftiga och väldigt näringsrika. Havtorn är förmodligen ett av de bär som innehåller flest vitaminer i stor mängd. Havtornsbusken trivs att växa i Asien och norra Europa (inklusive Sveriges). Bären har en mycket stark smak som påminner lite om passionsfrukt. Dessa bär används flitigt till olika naturmediciner och kosttillskott då oljan från kärnorna anses ha mycket positiva egenskaper för hälsan.
 Även de proteinrika bladen tas tillvara och används till bland annat te.

Havtorn och dess näringsinnehåll
Havtornsbären innehåller fettsyrorna omega 3, 6, 7 och 9. Bären är även rika på mineraler, karotenoider, flavonoider och växtsteroler samt viktiga vitaminer som A, B, C och E. Det är betakarotenet som ger havtorrnsoljan dess gyllene färg. (2)

Havtorn (Sea Buckthorn)

Havtorn (Sea Buckthorn)

Havtorn innehåller omega 7
Havtorn är rikt på fettsyran omega 7. Forskarna är speciellt intresserade av omega 7 och dess förmåga att reparera huden och hjälpa torra och sköra slemhinnor att återfå sin normala fuktighet. Omega 7 är en kroppsegen olja, det vill säga kroppen kan producera oljan själv, men produktionen avtar dock med åldern. Framförallt i klimakteriet märker kvinnan av förändringen och det är vanligt att hon får torra slemhinnor i underlivet, i munnen och i ögonen.
 Havtorn har även många fördelar för yngre. (2)

Österländsk medicin när det gäller Havtorn och Omega 7 
Inom den österländska folkmedicinen har havtorn använts i flera hundra år. Man har exempelvis använt det omega 7 rika bäret vid hosta, inflammationer, slem i luftvägarna, matsmältningsbesvär, hudåkommor, för en normal blodcirkulationen och mot diverse kvinnosjukdomar. (3)

Havtorns användingsområden
Det finns mer än 1 000 vetenskapliga publikationer om havtorn. Och de flesta skrifter redogör för användning mot hud- och slemhinneåkommer, även om havtorn har fler användningsområden så har dessa två områden studerats mest. (3)

Havtorn för en frisk och vacker hud
Ett område som havtorn har blivit uppmärksammad på är som sagt dess effekt på huden. Den kan ha god effekt på hudsjukdomar, hudproblem och ger en frisk och vacker hy. Flera studier pekar på att havtornsolja motverkar irriterad hy. Den är värd att pröva vid problem som akne, dermatit och eksem. Studier pekar även på att oljan kan hjälpa hud som åldrats för snabbt.

Havtornsolja kan ge en snabb effekt
Det som många upplever som unikt med just havtorn är att den ofta ger ett snabbt resultat.
 Havtornsolja finns både som kosttillskott i kapslar och i olika preparat för användning direkt på huden. Kapslar med havtornsolja kan öppnas för att koncentrerat behandla t.ex. ett utseendemässigt besvärande utslag med akne. Havtornsolja är torr och absorberas snabbt av huden. Det kan vara ett praktiskt när ett snabbt resultat önskas tillfälligt men vid regelbunden användning ska kosmetiska produkter avsedda för huden användas vilka ofta innehåller 2 – 10% havtornsolja.

Havtorns effekt på slemhinnor
Havtornsolja ingår i många kosttillskott  för att bibehålla friskare slemhinnor, vilket är viktigt för vårt välbefinnande. För att slemhinnorna ska kunna fungera optimalt behöver de rätt näring.
Slemhinnor består av speciella celler, som täcker kroppens luftvägar, mag-tarmkanal, urinvägar samt underliv. Slemhinnornas funktion är att skydda dessa känsliga organ från direkt kontakt med den yttre miljön. De fungerar som en barriär på samma sätt som huden, som ger skydd åt kroppens utsida.
Problem med sköra slemhinnor kan bland annat ge upphov till svampinfektioner, urinvägsbesvär, magsår och andra problem i underlivet. En försvagad nässlemhinna gör oss även mer mottagliga för influensa och förkylning. (3)

Här hittar du:

Havtorn - pulver Havtorn - Olja Havtorn - kapslar Havtorn - Membrasin Se hela bodystores utbud av kosttillskott och hälsokost

Produkter

KÄLLOR & REFERENSERWikipedia: http://sv.wikipedia.org/wiki/Havtorn

(2) Sea buckthorn, Agriculture and Agri-Food Canada

(3) Sea buckthorn A Healty and nutrition fruitsICRTS. Information om tidig och traditionell användning av havtorn.

Bildkälla: Fotograf: Axel Waehling – Wikimedia commons, Public domain: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sea_buckthorn_Russia_2007.JPG

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa