Svavel (MSM) och dess stora betydelse för kroppen

by Mikaela Bjerring on 13 mars, 2014 · 4 comments

in Anti-aging, Blogg, Forskning, Hälsa, Hormonbalansen, Hudproblem, Immunsystemet, Kosttillskott, Muskler – Skelett – Leder, Psykisk hälsa

MSM (organiskt svavel) är ett näringsämne som är inblandat i en lång rad viktiga kroppsfunktioner och som har en stor betydelse för vår hälsa. Genom åren har en mängd forskning och studier gjorts på ämnet. Främst har man fokuserat på dess positiva egenskaper för brosket, leder, muskler, hud, naglar och hår. Men organiskt svavel behövs även till en lång rad andra processer i kroppen.

MSM, svavel är en viktig mineral för kroppen.

Vad är MSM?

MSM (Metylsulfonylmetan) är organiskt svavel som utgör ca 0.25 % av människans totala kroppsvikt. Det har därmed en stor betydelse för vår hälsa. Svavel finns i alla vävnader med högre koncentration i proteinrika sådana. Organiskt svavel är vattenlöslig, vilket betyder att det är viktigt att vi får i oss det dagligen.

MSM finns naturligt i både vegetabiliska och animaliska livsmedel, men en stor del av det som finns i vår mat förstört vid tillagning. Dessutom avtar svavel-halten i kroppen med åldern, vilket då gör det ännu viktigare att vi ser till att fylla på våra depåer.

Kroppen använder MSM i flera hundra olika kemiska processer i kroppen som t.ex. vid bildandet av dopamin, endorfiner, enzymer, hormoner och immunoglobuliner. Även många B-vitaminer behöver organiskt svavel för att kroppen ska kunna utnyttja dessa vitaminer optimalt. MSM kan lindra värk genom att det dämpar dom nervsignaler som transporteras via de så kallade C-fibrerna i nervsystemet som bland annat förmedlar långvarig och molande värk.

MSM är även nödvändigt för kroppens produktion av kollagen och keratin. Dessa proteiner bidrar till flexibilitet, ton, smidighet och styrka åt muskler, leder, bindväv, hud, hår och naglar. Därav kallas MSM ofta för naturens skönhetsmineral.

Studie: MSM betydelse för hud, hår och naglar

Dr. Stanley Jacob, medlem i Research Fellowship från Harvard Medical School i USA samt forskare vid Oregon Health Science University i USA har studerat MSM i över 30 år. Bland annat har han forskat ingående om hur MSM som ingår i kollagenprocessen har förmågan att minskar rynkor, ärrvävnad och ökar elasticiteten i huden.

Vid en amerikansk dubbelblindstudie (1) ville man se effekten av MSM på hår och naglar. Efteråt så kunde man konstatera att 100% av de som fått MSM uppvisade en ökad och förbättrad hårtillväxt jämfört med de  som fått placebo. Vid en annan dubbelblind studie kunde man se att de som fått MSM som kosttillskott fick tjockare och starkare naglar samt att dom växte snabbare.

Studie: Effekten av MSM vid knäartros

En randomiserad, placebokontrollerad studie (2) utfördes på en grupp av femtio män och kvinnor i åldern 40-76 år som samtliga led av knäartros. Syftet med studien var att se hur MSM kan lindra besvären. Man delade in deltagarna i två grupper, varav hälften fick 3 g MSM 2 gånger dagligen, medan den andra gruppen fick placebo två gånger dagligen under 12 veckor.

Resultatet visade att jämfört med kontrollgruppen, fick MSM-patienterna en signifikant minskning av smärta och stelhet samtidigt som dom upplevde en förbättrad rörlighet. Slutsatsen av studien var att en dos av 3 g MSM 2 gånger dagligen reducerade smärta och förbättrade rörligheten avsevärt vid knäartros.

Exempel på utvärtes användning av svavel (MSM):

När man blandar pulvret i oljor, krämer eller i vatten så kan man med fördel mortla MSM-kristallerna innan så man får ett finare pulver.

  • Borsta tänderna med MSM pulver
  • Som nässpray – Blanda MSM med destillerat vatten (häll i en nässpraybehållare).
  • Vid snarkningar – Blanda MSM med destillerat vatten. (Häll i en nässpraybehållare)
  • Blanda i ditt ansiktsvatten, hudkrämer och hudoljor. Det bidrar till kollagenet samtidigt som det ger huden en fin lyster.
  • Använd som liniment vid ömma muskler och ledvärk. Blanda MSM i en kräm eller slava och massera in på utsatta områden.
  • MSM blandas med schampo – Ger glans och styrka till håret.

Hur man blandar MSM

  • MSM – spray : 1 del MSM till 6 delar vatten.
  • MSM – kräm/salva: blanda 1 del MSM till 2 delar kräm/salva

MSM som kosttillskott

  • Börja med 1/2 gram per dag och trappa stegvis upp varje vecka till optimal dos 1-4 g. Vissa känner att det behöver en större dos för att se och känna effekt. Man får helt enkelt prova sig fram.
  • MSM tas upp bättre tillsammans med C-vitamin).

Det kan ta allt från ett par dagar till månader innan man ser eller känner effekt. Det är värt att tillägga att MSM inte ska intas för sent på kvällen eftersom det ger en uppiggande effekt. MSM är inte toxiskt, vilket innebär att det inte ger några negativa biverkningar ens vid högre doseringar. MSM räknas som bland de minst toxiska ämnen som finns.

Återförsäljare av kosttillskott av MSM hittar du här

Böcker om MSM

Idag finns det ett flertal böcker om MSM som beskriver dess fördelar för kropp och hälsa. Bland annat kan man läsa om studier och forskning samt om personers erfarenhet som vittnar om hur det kan minska rynkor och bidrar till bättre hudelasticitet, reducera ärr, förbättra brännskador och hudbristningar. Även vid eksem, hudsprickor, psoriasis, lupus, akne, led- och muskelvärk kan det vara väl värt att ge extra intag av MSM en chans. Listan på funktion och användning av MSM kan göras väldigt mycket längre än så. Om du är intresserad av att läsa mer ingående om MSM så kan jag rekommendera någon av följande Böcker:

Relaterade inlägg:

 

 KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1)The Effectiveness of the Use of Oral msm (Methylsulfonylmethane) Supplementation on Hair & Nail Health. By Ronald M. Lawrence, M.D.

(2) Av: Kim LS, Axelrod LJ, Howard P, Buratovich N, Waters RF. Från: Southwest College of Naturopathic Medicine, Arizona USA. Källa: Osteoarthritis Cartilage. 2006 Mar; 14(3):286-94. Epub 2005 Nov

MSM kan hjälpa vid snarkning: Jacob SW. The current status on the use of a new pharmacologic approach (dimethyl sulfone) for the relief of snoring. Oregon Health Sciences University. Unpublished.

MSM – Viktigt näringsämne för hela kroppen: http://www.till-skott.se/pdf/msm.pdf

Peter Wilhelmsson,Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, sidor: 385-386 , ISBN: 91-631-7910-5.

2000-talets vetenskap om personers erfarenhet av MSM: http://anekdoter.se/lista_anekdoter.asp?besvarID=27&besvar=F%C3%B6rkylning

MSM – organiskt svavel och metyl
– vikigt näringsämne för hela kroppen.
Artikel i 2000-Talets vetenskap Nr. 4/2006
Av: Ingemar Ljungqvist & Bo Zackrisson
till-skott.se/pdf/msm.pdf

Sida som används av forskare, läkare, media och konsumenter
som vill veta mer om forskning och rön angående MSM.
msmguide.com

Ionsilver - http://www.ion-silver.com/msm.lignisul.htm

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 4 comments… read them below or add one }

1 Mia Johansson mars 22, 2014 kl. 10:14

Jag har intagit msm i många år nu och tycker det är helt fantastiskt! Vilken energikick man får på morgonen och så har det gjort stor skillnad för mitt hår, som nu är mycket tjockare. Även huden mår super 😀

Svara

2 Mikaela Bjerring mars 22, 2014 kl. 10:34

MSM har många underbara fördelar 🙂

Svara

3 Malin Berg mars 22, 2014 kl. 10:16

Bra information på denna sidan!

Svara

4 Eva parad maj 2, 2014 kl. 00:34

Intressant!

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: