De terapeutiska fördelarna med salt från döda havet är många. Bland annat har det läkande egenskaper vid t.ex psoriasis, eksem, dermatit, muskelspänningar och ledvärk. Det är även ett enastående förskönande medel för huden. Pågrund av den höga koncentrationen av mineraler har saltet många fantastiska egenskaper som definitivt inte ska underskattas.

Döda havet hälsosamma egenskaper - dead sea salt

Det unika saltet från döda havet

Ca 400 meter under havsnivå mellan Israel och Jordanien ligger jordens lägst belägna plats, Döda havet. Havet som egentligen är en sjö har en salthalt på ca 33 procent, jämfört med medelhavet som har en salthalt på ca 3 procent. Den höga salthalten beror på att sjön saknar utlopp och är omgiven av saltträsk och saltberg. När det regnar rinner salterna från bergen ner i havet som blir kvar när vattnet avdunstar.

Den sköna ”sanden” på botten är i själva verket inget annat än salt. Även stränderna består av tjocka saltlager. De många underjordiska källorna utsöndrar en mängd mineraler, närmare bestämt 27 st olika, som bidrar ytterligare till saltets fantastiska egenskaper. Döda Havet ses som ett unikt naturfenomen, och är utan tvekan en av de hälsosammaste vattensamlingarna på jorden.

Historisk bakgrund av salt från döda havet

Användningen av de läkande och förskönande egenskaperna av salt från döda havet går tillbaka ända till antiken. Kleopatra, som är känd för sin skönhet, badade i vattnet och smörjde in sig med den svarta leran. Drottningen av Saba, upptäckte de kosmetiska och hälsosamma effekterna av det mineralrika vattnet då hon regerade i Ein Gedi. Döda havet blev ett ställe dit de gamla romarna vallfärdade för att bli friska från sjukdomar och krämpor som reumatism, bölder, psoriasis och svårläkta sår. Än idag finns 2000 år gamla lämningar efter romerska SPA att skåda i området runt döda havet. Allt sedan dess har de unika egenskaperna av saltet varit högt uppskattade genom tiderna.

De terapeutiska egenskaperna av döda havet salt

Dom läkande egenskaperna av döda havet salt är minst sagt beundransvärda. För att lindra och läka vid hudsjukdomar som akne, eksem och psoriasis (1). Som en effektiv smärtlindring vid ledvärk och muskelspänningar. Genom studier har man bland annat sett att saltet är väldigt effektivt vid olika typer av reumatism och artrit (2), (3). Havssaltets utrensande effekt och rika mineralinnehåll är även ett fantastisk medel för att hålla huden frisk och vacker. För att stimulera blodcirkulationen, tillföra syre till cellerna, främja cellförnyelsen, förbättra cellens ämnesomsättning, rengöra på djupet och återuppbygga huden (4).

Salt från döda havet är inte heller något vi måste åka halva jordklotet runt för att kunna utnyttja, utan finns att köpa i utvalda hälsokostbutiker. Det betyder att du själv kan tappa upp ett terapeutiskt saltbad och njuta av allt vad de fantastiska mineralerna har att erbjuda.

Saltet är även uppskattat att tillsätta i hudvårdsprodukter för att vårda, djuprengöra och vitalisera huden. Dr organic har t.ex en hel serie med härliga produkter med mineraler från döda havet – Shampo/balsam, ansiktstvätt, ansiktsmask, kroppslotion och så klart badsalt. Samtliga produkter från Dr. Organic hittar du här.

Återförsäljare av badsalt från döda havet hittar du här

Relaterade inlägg:

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) “Dead Sea Balneotherapy in Osteoarthritis,” Dr. Machtey (Hasharon Hospital, Petah Tikva, Israel). Published in “Proceedings of International Seminar on Treatment of Rheumatic Diseases,” John Wright, PSG Inc. (1982).

(2) “On the Therapy of Rheumatic Illness with Medical Bathing Salts from the Dead Sea,” Dr. P. Engel (Sanatorium Clinic of Mayenbad, City of Bad Waldsee, FRG). Published in Acta Medica Empirica, 31, 374 (April 1982).

(3) “Salt from the Promised Land Helps Psoriasis Patients,” Dr. J. Arndt, Published in Arztliche Praxis, vol. 34, No. 48, 1920,(15.6.1982).

(4) Bathing in a magnesium-rich Dead Sea salt solution improves skin barrier function, enhances skin hydration, and reduces inflammation in atopic dry skin. - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15689218

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: