Theanine i grönt te som kosttillskott

by Mikaela Bjerring on 11 juli, 2011 · 3 comments

in Blogg, Örtmedicin – Naturmedicin

Kosttillskott av theanine från grönt te har många positiva hälsoeffekter. Theanine, L-teanin är en aminosyra som bara finns i te och svampen erocomus badius. Grönt te har använts i tusentals år och alla studier visar att det är helt ofarligt.

Var finns Theanine?
Så vitt man vet finns Theanine bara i svampen Xerocomus badius och i tebusken. Theanine har varit ett godkänt kosttillskott i Japan sedan 1964 och används även i livsmedel och kosmetik.  Det senaste åren har grönt te blivit ett väldigt populärt kosttillskott på grund av dess egenskaper  att bidra med ökat välmående, lugn, avslappning utan att göra en trött eller dåsig. Tvärtom så ökar theanine koncentrationen, fokusen och minskar stress, ångest och oro.

Theanine i grönt te som kosttillskott

Theanine skapar alpha-vågor i hjärnan
Människans hjärna producerar ständigt svaga elektriska impulser som bildar hjärnvågor. Alpha-vågor indikerar ett avslappnat men samtidigt vaket tillstånd i hjärnan. Om alpha-vågor är närvarande i hjärnan är kroppen mer motståndskraftig mot effekten av stress. Theanine lugnar ner temperamentet samtidigt som det ökar fokus och koncentration. Efter intag av kosttillskott i kapselform av theanine tar det 30-40 min för alpha-vågorna att börja verka.

Dina muskler påverkas av att hjärnan ändrar tempo
Theanine stimmulerar produktionen av alpha-vågor som signalerar till hjärnan att slappna av, men man är fortfarande mentalt skärpt och vaken. Teanin producerar inte några theta-vågor som gör en dåsig och sömnig, så det finns inga biverkningar när man kör eller arbetar. Du blir dessutom mycket klarare och mer produktiv.

Theanine främjar behaglig och harmonisk sömn. Sägs även motverkar mardrömmar pågrund av det ökar välbefinnandet.

Theanine är helt ofarligt. I japan används grönt te och theanine flitigt som kosttillskott och finns även tillsatt i många livsmedel på grund av dess goda effekt.

Kosttillskott av Theanin och grönt te hittar du här:
Theanine- Cool down
Grönt te- kapslar

Du kan läsa mer om Theanine på:
Theanine, L-teanin
Theanine vid ADD, ADHD

Källor: Peter Wilhelmsson,Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, ISBN: 91-631-7910 Bildkälla: creative commons: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Green_tea_leaves.jpg


Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 3 comments… read them below or add one }

1 Åse juli 11, 2011 kl. 11:49

Jag stressar ofta upp mig och går runt och oroar mig för allt och inget. Jag ska ta och prova theanine tillskott, hoppas det hjälper.

Svara

2 Mikaela Bjerring juli 11, 2011 kl. 12:02

Theanine gör verkligen underverk för välbefinnandet och speciellt när du befinner dig under stress. Jag upptäckte själv för ett par år sedan vilken otroligt bra effekt det kan ge för välmåendet och prestationen och hur det ger ökad fokus.

Svara

3 Bodypalace juli 11, 2011 kl. 15:20

trevlig, charmig och läsvänlig blogg du har =)

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: