Tips vid uppsvullen mage!

by Mikaela Bjerring on 7 januari, 2012 · 8 comments

in Blogg, Hälsotips, Kost, Kosttillskott, Kroppsfunktioner

Uppsvullen mage är ofta ett tecken på att matsmältningen inte fungerar som den ska. Hur magen och tarmen fungerar återspeglar sig i vår hälsa i och med att vi då inte kan tillgodogöra oss näringen i kosten på ett effektivt sätt. För att matsmältningen ska fungera bra är det viktigt att vi producerar tillräckligt med enzymer, saltsyra och goda tarmbakterier. Det är dock inte sällsynt att ha brist på dessa och en vanlig symtom är uppsvullen mage.

Enzymers inverkan vid uppsvullen mage
Att ha tillräckligt med enzymer är nödvändigt för att kunna smälta maten. Inga vitaminer, mineraler eller hormoner är verksamma i kroppen utan dessa. Enzymer finns naturligt i maten, men vid upphettning av 47 grader förstörs majoriteten av alla viktiga enzymer som måste finnas där för optimal matsmältning.

Enzymtillgången minskar vid dåliga kostvanor, stress och med i och med att vi blir äldre. Detta kan då leda till dålig matsmältning och näringsbrister, vilket i sin tur kan leda till en rad olika följdsjukdomar. 

Symtom på enzymbrist kan vara uppsvullen mage, diarré/förstoppning, överkänslighet för mjölkprodukter, gallproblem, matallergier, sockeröverkänslig, trötthet efter maten, sömnstörningar, hudproblem, inflammationer, svamp-, bakterie- och parasitöverväxt.

Tips vid svullen mage

Tips vid svullen mage

Saltsyra vid uppsvullen mage
Det är nervimpulser som reglerar matsmältningen och känslomässig stress påverkar saltsyraproduktionen. Det är därför viktigt att äta i lugn och ro, samt att tugga maten väl. Det är nämligen när vi börjar tugga som matsmältningen påbörjas och produktionen av saltsyra sätts igång.

Saltsyra aktiverar enzymet pepsin, vilket är det proteinspjälkande enzymet och saltsyra behövs även i magen för att ta död på skadliga bakterier som finns i maten. Vid för lite saltsyra minskar enzymproduktionen vilket gör att vi får svårt att smälta maten och ta upp värdefull näring som många mineraler, vitaminer och aminosyror. Vanligt tecken på saltsyrabrist är uppsvullen mage, halsbränna, förlängd mättnadskänsla efter måltid. Även rapning, illamående, dålig andedräkt, förstoppning eller diarré är symtom som kan påvisa att saltsyreproduktionen är dålig.

Testa om du har brist på saltsyra
Man kan göra ett bikarbonat test för att kolla om man har saltsyrabrist. På morgonen när man är fastande, kan man inta 1 tsk bikarbonat i ½ glas vatten. Bikarbonaten ska reagera med saltsyran i magsäcken, finns det för lite saltsyra blir det ingen reaktion, vilket tyder på brist. Vid rapande blir det en reaktion med saltsyran, vilket tyder på att man har tillräckligt med saltsyra.

Om du är i behov av att stimulera din produktion av saltsyra
Ett kosttillskott som kan rekommenderas för att stimulerar och ökar saltsyraproduktionen är Digest .

Probiotika för
frisk tarmflora
Tarmfloran kallas kroppens största ”organ”, och vår naturliga bakterieflora väger 0,5-1,5 kg. Tarmbakterierna bygger upp ett fantastiskt skydd mot bakterier och virus.

De goda tarmbakterierna bidrar till att avlägsna gifter, stärka immunsystemet, förbättrar tarmfunktionen, stärka tarmslemhinnan samt hjälper till att syntetiserar vissa B-vitaminer och K-vitamin.Dessutom påverkar bakteriefloran omsättningen av hormoner som är väldigt viktigt för oss. På grund av dåliga matvanor, stress, och överdrivet bruk av antibiotika stör vi vår normala bakterieflora. Även kortison och p-piller påverkar tarmhälsan negativt.

Immunförsvarets celler finns till 80 % i tarmområdet, en frisk tarmslemhinna skapar en skyddande barriär mellan tarmen och blodet. När tarmfunktionen och bakteriefloran rubbas under en längre tid sliter det på tarmslemhinnorna som ger ett sämre skydd mellan matsmältningskanalen och cirkulationssystemet. Tarmen blir helt enkelt mer genomsläpplig och släpper igenom allt större mikrobiella partiklar av mat och andra ämnen. Dessa stora molekyler kan sedan tränga ut i blodbanan där kroppen reagerar på dessa ämnen som inkräktare, vilket gör att immunförsvaret kan aktiveras och orsaka överkänslighet för mat allergiska symtom eller inflammatoriska sjukdomar. Det kan också ger besvär i mage och tarm i form av gaser, uppsvullen mage, smärta, diarré, förstoppning, inflammerad slemhinnor eller tarmfickor.

Att magen och tarmen fungerar optimalt är A och O för en bra hälsa. Vid behov kan man inta kosttillskott av enzymer, probiotika och saltsyra som stödjer mage, tarm och hela magsmältningssystemet.

Här hittar du: Digest kosttillskott av saltsyra

Här hittar du: AllZym kosttillskott av enzymer.

Här hittar du: Probiotika för en hälsosam tarmflora.

 

 

 KÄLLOR & REFERENSERPeter Wilhelmsson,Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, sidor: 527-535 ,ISBN: 91-631-7910-5.

Rathgeber, W.F. ”The Use of proteolytie Enzymes (Chymoral) , S.A. Medical Journal. 13 februari, 1971.

Ransberger, K: ”Enzyme treatment of immune complex diseases”. Arth. Rheuma. (:16-9.1986

Fuller, DicQie. The Healing Power of enzymes. Forbes Pub., N.Y., USA. 1999

Bildkälla: Wikimedia commons, Public domain: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Gray1223.png


Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 8 comments… read them below or add one }

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post:

Skriv upp dig för nyhetsbrevet och ta del av kommande rabatter, kampanjer och erbjudande!

* indicates required
 

GRATIS E - BOK: ”HUR DU HANTERAR DIN STRESS”. Skickas automatiskt till dig inom 24 timmar via e-mail.

GRATIS e – bok ” Hur du hanterar din stress ” Fyll i din email i boxen nedan, så skickas den till dig via email inom 24 timmar.