Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

Traditionell användning av Neemolja

av | feb 20, 2013 | Hälsa, Huskurer & Husmorstips, Kroppsvård & skönhet | 0 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com – 

Neem är en ört som använts inom läkekonsten ayurveda i över 4000 år. I Indien betraktas neem som en ”helig växt” och alla delar av trädet nyttjas för olika ändamål. Traditionell användning av neemolja är mycket bred och uppskattad för så väl hud-, hår- och munvård som för att bekämpa ohyra på växter.

Traditionell anvandning av neemolja

Artikelns innehåll:

Traditionell användning av neemolja

Neemträdet (Azadirachta indica) tillhör trädfamiljen Meliaceae och kan bli upp till 25 meter högt och leva så länge som 200 år. Från fröna i neemträdets frukter pressas neemoljan. Den har en skarp doft och är rättså fet och trögflytande.

Genom studier har man sett att den bland annat äger antiseptiska, antibakteriella och antifungala egenskaper (1). På huden verkar den även lätt sammandragande, balanserande och regenererande (cellförnyande). Det gör oljan mycket uppskattad för en lång rad ändamål.

Den traditionella användningen av neemolja går som sagt mycket långt tillbaka i tiden och lika uppskattad är den än idag. Inom ayurveda är neemoljan oumbärlig och har många användningsområden. Inte minst är den flitigt använd för huden, håret, munhälsan och för att bekämpa ohyra på växter (2).

Neemolja för huden

Användning av neemolja för huden

Neemoljan är högt värderad inom hudvård för att vårda och stärka huden och som hjälp vid olika typer av hudproblem. I Indien är den traditionella användningen av neemolja bland annat för att mjukgöra och återfukta torr och sprucken hud, samt för att lugna rodnad och irritation. Den används till exempel vid hemorrojder, eksem, psoriasis, akne, svampinfektioner, hudskador såsom sår och skrubbsår samt för att generellt förbättra hudens kvalité och skyddsbarriär (2).

Man kan använda neemoljan som den är, men oftast blandas den ut med  en annan vegetabilisk olja som till exempel jojobaolja, mandelolja eller sesamolja. Eftersom neemoljan är trögflytande och kan stelna vid temperaturer under 17-20 grader, kan man med fördel ställa flaskan i ett varmt vattenbad en stund innan användning.

Att använda neemolja för munhälsan

Neem är en vanligt förekommande ingrediens i ayurvediska tandkrämer för dess antibakteriella egenskaper. Exempel på en ayurvedisk tandkräm som man kan hitta här i Sverige är Dabur Herbal Toothpaste with Neem. 

I Indien finns det en lång tradition att använda kvistar från neemträdet som tandborste. Genom att tugga på ena sidan av kvisten bryter man ner fibrerna som då bildar ”borsten”. Därefter borstar man tänderna med kvisten och låter de antibakteriella ämnena som neemkvisten innehåller göra rent i munnen.

Användning av neemolja för håret

För hårvård är neemoljan mycket uppskattad för torr och irriterad hårbotten, samt för torrt och livlöst hår. Man kan till exempel tillsätt några droppar neemolja till schampot eller balsamet när man tvättar håret.

Man kan även gör en hårinpackning genom att blanda neemolja med en vegetabilisk olja som kokosolja eller mandelolja. Oljeblandningen masserar du därefter in hårbottnen och ut över hårlängderna. Låt verka en stund och schamponera sedan håret som vanligt.

Att bekämpa ohyra på växter med neemolja

Att bekämpa ohyra på växter med neemolja

Att använda neemolja för att bekämpa ohyra på växter är ett annat uppskattat användningsområde av oljan (2) (3). Det är en enkel metod för att bli av med envisa spinnkvalster, trips och bladlöss på ett miljövänligt sätt. Det är tack vare ämnet azadirachtini i neem som gör att ohyran inte kan föröka sig och dör. Oljan lägger sig som en tunn hinna på bladen som då också skyddar mot nya angrepp.

Blanda följande i en sprayflaska:

  • 1 tsk neemolja
  • 1-2 msk ekologisk såpa
  • 1 liter ljummet till varmt vatten

Gör så här:

  1. Blanda neemoljan och såpan tillsammans med det ljumma/varma vattnet i en sprayflaska. Såpan gör att neemoljan löser sig i vattnet och det ljumma/varma vattnet gör neemoljan mindre trögflytande. 
  2. Spraya igenom hela växten och upprepa ungefär var 10:e dag. Nästa gång du använder den så kan du ställa sprayflaskan i varmt vatten en stund följt av att du skakar flaskan så att allt löser sig igen.

 

Återförsäljare av ekologisk neemolja hittar du här

 

Källor och referenser:

(1) Therapeutics Role of Azadirachta indica (Neem) and Their Active Constituents in Diseases Prevention and Treatment. Published online 2016 Mar 1. doi: 10.1155/2016/7382506. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4791507/

(2) The Ayurveda Encyclopedia, By: Swami Sada Shiva Tirtha. Pulblisher: Ayurveda Holistic Center press, ISBN: 09658042-2-4

(3) Use of neem as a biological pest control agent: https://winrock.org/factnet-a-lasting-impact/fact-sheets/use-of-neem-as-a-biological-pest-control-agent/

 

Relaterade inlägg:

 

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Instagram

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close