Vad är livskvalitet för dig?

by Mikaela Bjerring on 7 oktober, 2011 · 5 comments

in Blogg, Livsstilsförändringar, Personlig utveckling, Psykisk hälsa - välbefinnandet

Livskvalitet kan stå för mycket, men man kan nog förklara det som den upplevda känslan av att leva ett bra och njutbart liv. Det är en personlig upplevelse som inte grundar sig i omgivningens förutsättningar. Vi har alla en egen uppfattning om vad som är viktigt i livet, och därför är även vad man upplever som optimal livskvalité individuellt.

Livskavlité

För att ge ett exempel så har jag en god vän som ser på livet med en lätthet som många säkerligen skulle uppleva som ignorant. Han lever helt och hållet i ögonblicket med utebliven oro för morgondagen. Om han har en summa pengar spenderar han allt i samma stund. Framtiden finns där ingen oro för. Den livsstilen hade för många inneburit oro, ångest och rädsla, men för honom innebär det njutning, glädje och spänning. Den ovisshet han dagligen vaknar upp till får hans endorfiner och adrenalin att flöda. En daglig utmaning, ett äventyr som får hans värld att gå runt.

En annan vän har ett jobb som hon älskar. Hon går till arbetet med glädje varje morgon och går hem med ett leende varje kväll. Hon jobbar med något som hon brinner för. En passion som även speglar av sig på hennes fritid.

Livskvalité handlar om det värde som en person upplever att sin tillvaro ger. Det finns inga skrivna regler för hur man ska leva för att vara lycklig. Det som är avgörande för lycka och livskvalité, är att ha en god inställning till allt man gör i livet. Frågan som du ska ställa dig själv är – vad är livskvalité för dig?

Relaterade inlägg:

Boktips!Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 5 comments… read them below or add one }

1 Linda B oktober 7, 2011 kl. 14:08

Livskvalitet för mig är att spendera tid med mina barn och tillsammans kunna göra roliga saker spontant under veckodagarna när man för det mesta annars går på rutin!

Svara

2 Kalle oktober 7, 2011 kl. 14:10

Livskvalitet för mig är när jag kan ta båten ut och segla och segla. jag blir av med all stress och alla problem försvinner 🙂

Svara

3 Mette oktober 10, 2011 kl. 12:36

Livskvalite för mig är att må bra och vara hälsosam. Då menar jag känna mig totalt lycklig! Jag mår bra men känner samtidigt inget törre välbefinnande, behöver nog tänka till lite och fundera vad som jag verkligen värdesätter i livet!

Svara

4 Lillemor Ohlsson maj 15, 2016 kl. 16:49

Carpe Diem (fånga dagen)

Mahathma Gandhi gav ett råd. Lev som om varje dag var din sista men lär för evigheten.Aldrig någonsin har människor haft sådana möjligheter till att tillfredsställa sina behov av livskvalitet Det vill säga här i den mätta Västvärlden hur länge det nu varar.

Vad ska vi med kyrkor till när vi har Ullared? Köp, köp, köp, och du blir lycklig. Upplev mera! Öppna en betalTV-kanal till.

Själv är jag fyllda 77 och bor sedan mer än 25 år tillbaka i ett naturskönt område. Jag har en trea på nedre botten med altan och en
liten trädgård som vetter mot skogen. Lugnt och bilfritt så jag tryggt kan släppa ut mina katter om de önskar en nattlig promenad på kvällskvisten. Vi har även förmånen från hyresvärden att hyra mindre kolonilotter för 50 kr styck att betala en gång om året. Hyran är dessutom överkomlig. Tillgång till sportfiske några kilometer hemifrån tillhör också vad jag anser vara livskvalitet och i angränsande skogsmarker finns hur mycket bär och svamp som helst.

Vintertid går jag i ide med målarpenslar och en alldeles för dyr linneduk.

Min syster däremot har haft klippkort på flyttlass och fyllt halva Sverige med mögelkåkar och kan inte inte förstå att jag är tillfreds med min något nerslitna trea och cykelavstånd till matbutikerna. Sedan ett år tillbaka har till följd av en benskada få hjälp av en gudasnäll granne att få hem varor och har dessutom anlitat ICAs hemkörning men är nu på bättringsvägen och i förrådet väntar min nya cykel på att tas i bruk. Den vågar jag inte nämna för min syster och inte heller att jag tänker fortsätta med mina kolonilotter.

”Du är ju gammal,” tjatar min syster och kräver att jag ska flytta till någon liten etta istället där det är nära till matbutiken. I och för sig har hon tjatat om att jag håller på att bli gammal sedan jag var tjugofem och kommer att fortsätta att tjata om att jag är gammal när jag fyller hundra. Hon är fyra år yngre än jag och jag hoppas innerligt att hon faller ifrån före mig vid nittiosex så jag slipper att bli påmind de sista fyra åren.

Jag älskar god mat och ett gott glas vin till. En liten slurk Portvin slinker också ner när kassan tillåter.

Det jag har beskrivit kallar jag livskvalitet och har inte den ringaste lust att förändra min livsföring innan jag blir tvungen.

skriver en glad och nöjd fattigpensionär och bohem

Svara

5 Mikaela Bjerring maj 16, 2016 kl. 09:04

Härligt! Tack för att du delar med dig. Fortsätt njuta av livet!

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: