Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

Vad det innebär att vara högkänslig

av | jul 30, 2016 | Böcker om hälsa, Hälsa, Psykisk hälsa | 3 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bokus.se – 

Får du ofta höra att du är känslig, reagerar för stark, eller att du bryr dig för mycket? Då är det möjligt att du tillhör de 20 procent av befolkningen som har personlighetsdraget högkänslighet.

Vad det innebär att vara högkänslig

Begreppet högkänslighet

”Highly Sensitive Person” (HSP) eller på svenska ”högkänslig person” är ett begrepp som myntades på 1990-talet av den amerikanska psykoterapeuten och forskaren Elaine N. Aron. Man uppskattar att runt 20 procent av befolkningen är högkänsliga. En högkänslig person har en närvaro och ett djup som andra kan sakna. Dessa personer känner känslor mycket starkare än en icke känslig person. Om en högkänslig lär sig att förstå sig själv och sina känslor så är det en enormt stor gåva.

Vad innebär det att vara högkänslig?

Att vara högkänslig innebär att man har ett nervsystem som är känsligare än hos genomsnittets människan. Forskning har visat att högkänslighet är ett medfött personlighetsdrag. Man har även kommit underfund med att hjärnan hos högkänsliga personer fungerar lite annorlunda jämfört med dom personer som inte är högkänsliga. De känner mer, de har väldigt lätt för att läsa av andras känslor och lägger märke till många fler detaljer i sin omgivning.

En högkänslig person reflekterar och bearbetar känslor på en djupare nivå. De är personer som är mycket mottagliga för intryck och påverkas stark av människor och miljön runt omkring dom. På grund av denna stora mottaglighet kan de lätt bli överstimulerade och överväldigade av alla intryck. När detta händer behöver de ofta egentid i en lugn och harmonisk omgivning.

Eftersom högkänsliga personer många gånger föredrar att observera framför att agera när de kommer in i nya miljöer och situationer, kan folk ofta uppleva dom som blyga eller tillbakadragna. Men blyghet är inget medfött beteende, det är ett inlärt. I själva verket så är många högkänsliga personer utåtriktade och tycker om att vara i sociala situationer och träffa nytt folk. Så högkänslighet behöver inte vara förknippat med en introvert personlighet.

Högkänsliga är ofta djupsinniga, intuitiva, kreativa och empatiska. De ser ofta bakom fasaden och ser saker som andra missar. De väger in många olika perspektiv innan de drar en slutsats. När en högkänslig person lär sig förstå sig själv och vad de har att erbjuda utifrån sin personlighet och sina egenskaper, kan de leva ett väldigt nyansrikt liv. Så med andra ord är högkänslighet ett fint personlighetsdrag som låter dig njuta mer av livet om du lär dig kontrollera dina känslor och ser dom som en tillgång.

Lär dig mer om högkänslighet

Elaine N. Aron. som är psykolog, forskare och författare är själv högkänslig och har ägnat 20 år åt att forska om högkänslighet. Hon har skrivit ett flertal böcker och 100-tals artiklar i ämnet. En av hennes storsäljare som även finns på svenska är ”Den högkänsliga människan – konsten att må bra i en överväldigande väg”. En mycket insiktsfull bok både för den som själv är högkänslig och för den som vill få en djupare förståelse för vad högkänslighet innebär.

 

 

Relaterade inlägg:

 

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

3 Kommentarer

  1. Emma

    Jag känner verkligen igen mig där i nästan allt! Jag älskar att jag är så känslig även om det kan var svårt i vissa situationer att hantera känslorna.

    Svara
  2. Mia

    Jag tillhör definitivt de 20 %, men jag är rätt så utåtgående, samtidigt som jag har starkt behov att vara själv ibland.

    Svara
  3. Marika S

    Verkligen intressant artikel och intressant att läsa om olika personlighetsdrag! 🙂

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Instagram

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close