Vad finns det i vårt kranvatten?

by Mikaela Bjerring on 7 april, 2014 · 1 comment

in Blogg, Hälsa, Livsmedel, Vatten – Vattenrening

Vatten är kroppens viktigaste näringsämne och dagligen behöver vi få i oss tillräckliga mängder för att vår kropp ska fungera optimalt. I Sverige klassas vårt kranvatten som drickbart, men är det egentligen det?

Vi blir allt mer hälsomedvetna, och vår förståelse om hur viktigt det är med bra kost, fysisk träning och tillföra kroppen viktiga näringsämnen har ökat markant. Vi har aldrig förr läst innehållsförteckningen på matvaror vi väljer lika noga som idag. Allt fler väljer biodynamiskt odlat, ekologiskt och kravmärkta produkter. Men det vi konsumerar dagligen och det som vår kropp består till största del av blir ofta ignorerat, vatten! Märkligt att vi vet så mycket om vår mat, men så lite om vårt vatten som är vårt viktigaste livsmedel! Faktum är att gamla vattenledningar, kemikalier, tungmetaller, läkemedelsrester, bekämpningsmedel, som läckt ut i vårt grundvatten samt ökande miljöhot idag har en stor negativ påverkan på kvalitén av vårt svenska kranvatten.
Vad finns det i vårt kranvatten

Vad innehåller vårt dricksvatten?

I varje glas vatten du tappar upp kan det finnas en mängd olika föroreningar som t.ex. klor bly, järn, kvicksilver, koppar, arsenik, avlagringar, slam, bekämpningsmedel och läkemedelsrester från mediciner som t.ex. antidepressiva, p-piller och antibiotika och även andra kemikalier. Att detta skulle påverka vår hälsa negativt behöver väl knappast nämnas. Vad vattnet innehåller varierar från olika platser i landet, och om du vill få reda på vad just ditt dricksvatten innehåller så kan du kontakta din kommun och begära ett utdrag.

Rena ditt eget vatten

Det enda sättet att få så rent dricksvatten som möjligt är att själv ta kontroll. Det finns en hel del olika vattenreningsprodukter och vattenfilter på marknaden som på ett effektivt sätt avlägsnar orenheter och lämnar vattnet rent och gott. Du kan sätta ett vattenfilter på kökskranen, duschen, eller använda dig av en praktisk vattenfilterkanna.

Dafi vattenfilterkanna

Dafi filterpatron och kanna tar effektivt bort kalk, klor, järn och tungmetaller såsom bly och kvicksilver. Filtret tar även bort rester av bekämpningsmedel samt läkemedelsrester som kan komma ut i våra vattendrag. Filtret är väl testat och certifierat av german food regulations.

Dafi vattenfilterkanna kan du läsa mer om och köpa här

Här hittar du vattenfilter för kranen

 

 KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLARHur rent är mitt dricksvatten: http://www.kanariefaglarna.com/files/docs/Hur%20rent%20%C3%A4r%20mitt%20dricksvatten%20slutlig.pdf

Vårt smutsiga vatten: http://www.svt.se/dokument-utifran/vart-smutsiga-vatten

SVD - Fluor i dricksvattnet kan ge cancer: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/fluor-i-dricksvattnet-kan-ge-cancer_498843.svd

Bara vatten: kvicksilver.org/9908/bara_vatten.html

Peter Wilhelmsson,Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, ISBN: 91-631-7910-5.


Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

{ 1 trackback }

Previous post:

Next post: