Vad varje kvinna bör veta om menskoppen!

by Mikaela Bjerring on 16 augusti, 2015 · 6 comments

in Blogg, Ekologiskt – Miljövänligt, Hälsa, Kropp - Hälsa, Kroppsvård - Hygien, Kvinnlig hälsa


Mens är en naturlig del av en kvinnas liv under i genomsnitt 38 år. På den tiden går det åt antingen ca 10 000 tamponger eller ca 4 menskoppar. En menskopp har mycket som talar för sig när det kommer till hygien, enkelhet, ekonomiskt fördelaktig, miljövänlig, hälsosammare för kroppen och inte minst mindre omständligt än alternativa engångsprodukter.

Köpa menskopp

Innan du rynkar på näsan och tänker; obekvämt, ohygieniskt, klumpigt, konstigt eller till och med äckligt, så tycker jag att du ska läsa vidare. För sanningen är att det är den totala motsatsen. Kanske man inte riktigt kan förstå bekvämligheten och fördelarna förrän man faktiskt provat, men här följer ett flertal fördelar med att använda en menskopp.

Bra och hälsosamt för kroppen
Menskoppen irriterar inte slemhinnorna i underlivet så som bindor och tamponger kan göra. När slemhinnorna blir irriterade och torra så kan problem uppstå som t.ex återkommande svampinfektioner.

Menskoppen sitter på plats med hjälp muskulaturen i underlivet, vilket skiljer sig från andra mensskydd. Genom att man kan påverka menskoppens placering när man spänner och slappnar av musklerna i underlivet så kan det bidra till knipträning och ökad muskelkontroll.

Enklare
Du slipper ha lager av trosskydd, bindor och tamponger hemma. Du slipper även packa handväskan full med engångsskydd under din mensperiod. Menskoppen gör helt enkelt livet lite lättare!

Hygieniskt
En menskopp är ett mycket mer hygieniskt alternativ än engångsskydd. Ingen lukt, lätt att tömma och rengöra. Guide om hur du rengör och underhåller din menskopp hittar du här.

Bekvämare
En menskopp som sitter korrekt varken syns eller känns. Den är mjukare än en tampong och formar sig efter kroppens rörelser. Dessutom slipper du snöret!

Mindre spring för att byta
En större mängd blod ryms i en menskopp jämfört med tampong och binda (upp till tre gånger mer, vilket betyder mindre stress att tömma och mindre risk för läckage.

Ekonomiskt fördelaktigt
Som nämnt ovan så menstruerar en kvinna varje månad i genomsnitt 38 år. En Meluna menskopp har en livslängd på 5-10 år, och kostar 179 kr. Om du istället skulle använda tamponger, eller bindor så skulle det innebära en förbrukning av ca 10.000 st. Ja, du kan själv räkna ut prisskillnaden.

Miljövänligt – Klimatsmart
Som sagt 10.000 bindor eller tamponger är en genomsnittlig förbrukning för en kvinna under en livstid. Det är en himla massa förbrukning av engångsskydd som har en stor miljöpåverkan. Materialet, tillverkningen, transporten, sopphanteringen och förbränningen – där varje steg har en stor klimatpåverkan. En och samma menskopp håller upp till 10 år. Det kallar jag klimatsmart!

Perfekt när du lever ett aktivt liv
Är du aktiv och är en person ”on the go”, så är en menskopp helt klart det bästa alternativet för dig. Fungerar utmärkt vid alla typer av sporter och du inte behöver oroa dig för att den ska läcka eller synas. Med en menskopp så finns det ingen risk att badvattnet sugs upp som kan vara en problem om man använder tampong.

Underlättar när du reser
Lätt att packa med endast en menskopp i bagaget istället för ett flertal paket med engångsskydd. Menskoppen innebär inte heller något avfall som måste tas hand om.

Ekoluna – Återförsäljare av Meluna menskopp

Återförsäljare av Meluna menskopp är Ekoluna och kostar 179 kr. Menskoppen tillverkas i Tyskland av medicinsk TPE som är ett material som används bl.a. i katetrar, nappflaskor och inhalatorer och är med andra ord helt säkert att använda. Inte nog med att du hjälper till med att minska sopberget av engångsprodukter som bindor och tamponger så TPE är helt återvinningsbart, vilket gör Meluna menskoppar till ett mycket miljövänligt alternativ av den anledningen med. På ekoluna.se så hittar du en fullständig guide om hur du använder din menskopp samt hur du väljer rätt storlek för bästa passform.

Ekoluna är ett litet företag som står för hållbarhet och ärlighet. Här hittar du förutom Meluna menskopp även miljövänligt tvättmedel och tygbindor. Om du skulle ha några frågor och funderingar kring deras produkter så kan jag garantera dig att du kommer att få ett härligt bemötandet om du skickar Ekoluna ett mail. Här hittar du webbshoppen ekoluna.se

Menskoppar - så använder du din menskoppViktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 6 comments… read them below or add one }

1 Åsa augusti 16, 2015 kl. 22:44

Hej. Jag blir lite nyfiken på menskoppen och tänker på att prova en. Men…hur är den att använda på natten? Klara den en hel natt eller måste jag upp och tömma den?
Mvh Åsa

Svara

2 Mikaela Bjerring augusti 16, 2015 kl. 23:08

Med en menskopp så kan du gå mycket längre än med tampong eller binda. Den klarar minst 10 timmar galant utan att tömmas, så du kan sova lugnt 🙂

Svara

3 Anna augusti 17, 2015 kl. 09:35

Menskoppen är helt fantastisk! Jag skulle aldrig kunna tänka mig att gå tillbaka till engångsprodukter.

Svara

4 Mikaela Bjerring augusti 17, 2015 kl. 09:39

Visst är menskoppen så mycket bättre på alla sätt 🙂

Svara

5 Ranja augusti 20, 2015 kl. 10:38

Så intressant! Detta har jag inte hört om innan. Det kanske man borde prova.

Svara

6 Mikaela Bjerring augusti 20, 2015 kl. 11:13

Dom är verkligen superbra Ranja 🙂

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: