Varning! Nu härjar återigen mansförkylning

by Mikaela Bjerring on 11 oktober, 2015 · 4 comments- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till återförsäljare -

in Blogg, Förkylning, Hälsa, Huskurer - Husmorstips, Immunsystemet, Sjukdomar - Symtom

Alla kvinnor vet vad som händer när en man åker på en förkylning! Ja, det kan nog inte betonas stark nog hur allvarlig läget kan bli om man inte hanterar situationen med rätt medel. Utloppet för sjukdomen kan bli näst intill en ”nära döden upplevelse” för den sjuka mannen. Det hårdaste slaget får dock kvinnan ta som i själva verket drabbas värst! Här följer lite tips och råd om hur situationen lättast kan hanteras så att biverkningarna och efterföljderna blir så milda som möjligt.

Mansförkylning

Vad är mansförkylning?

Mansförkylning är den svåraste formen av förkylning då den angriper endast män. Förkylningen börjar med att utvecklas som en vanlig förkylning, men eftersom den drabbar en man så kan den snabbt eskalera till ett mycket allvarligt och kritiskt tillstånd. För kvinnan gäller det att hon är väl mentalt förberedd och agerar snabbt. Även om det är frestade för kvinnan att ge den drabbade mannen starka mediciner, så är det INTE att rekommendera. Här följer istället några tips om hur man lättare kan hantera situationen.

Behandling av mansförkylning

När en mansförkylning slår till i hemmet så är det viktigt att varje familjemedlem behandlas för att minska risken att den värsta symtomen sprids – gnällighet. Om det finns barn i hushållet så bör dessa sättas i underhållning i annat rum som med t.ex lekar och spel. Sjuklingen ”mannen” bör bli väl ompysslad och daltas med ordentligt i kombination med det vanliga vid en förkylning – sömn och vila, mycket vätska och immunstärkande kost rik på antioxidanter etc.

Kvinnan i familjen bör inte glömmas bort här då hon är den som får ta den värsta smällen under denna ödeläggande situationen. Efter det att mannen äntligen somnat kan en bra bok eller film vara det ultimata räddningen, alternativt ett avslappnande bad med eteriska oljor för att reducera stress. Även om alkohol aldrig är att rekommendera, så kan ett glas rött eller två var på sin plats här (Studier har visat att rött vin kan minska blodtrycket).

Forskning om mansförkylning

Än så länge har väldigt lite forskning gjorts på sjukdomen ”mansförkylning” vilket kan kännas underligt då detta allvarliga tillstånd årligen drabbar majoriteten av alla män. Men när jag gjorde lite efterforskning inom ämnet så hittade jag en studie som utfördes vid Durham University av Dr Ellison 2013 som visade att män faktiskt lider mer vid förkylning. Orsaken sägs vara att män har ett större antal temperaturrelaterade receptorer i hjärnan, vilket gör att de upplever förkylningssymptom som mer kritiska än vad kvinnor gör. Detta innebär dock inte att själv tillståndet är mer allvarligt, utan att män helt enkelt är mer känsliga.

Idag finns det inget som pekar på att vidare forskning kommer att utföras inom området. Orsaken är antagligen den att ingen man är villig att ta på sig ett sådant stort projekt och att ingen kvinna tycker det är lönt att investera i något som man redan vet med sannolika skäl är obotligt.

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 4 comments… read them below or add one }

1 Decibel S oktober 11, 2015 kl. 16:06

Haha, underbar läsning, så sant! =P

Svara

2 Lena K oktober 20, 2015 kl. 11:28

Så bra! Och så sant! 😀

Svara

3 Milla oktober 20, 2015 kl. 11:31

Så bra skrivit! Jag har skickat vidare inlägget till min man 🙂 Vet dock inte hur uppskattat det blir, haha 🙂

Svara

4 Rebecca oktober 22, 2015 kl. 08:45

Det är tur att de inte behöver bli gravida och föda barn! 🙂

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: