Värt att veta om Sheasmör!

by Mikaela Bjerring on 1 juni, 2015 · 1 comment

in Blogg, Hårvård, Hudproblem, Kroppsvård, Naturlig skönhet

Sheasmör och sheasmörolja har fantastiska återfuktande egenskaper, vilket gör att den kan få bukt med den allra torraste huden. Dess antiinflammatoriska egenskaper kan även bidra till hudläkning vid lättare eksem, småsår och hudsprickor. Traditionellt har sheasmör använts för en rad olika hudproblem samt vid muskel och ledvärk.

Egenskaper av sheasmör och sheasmörolja

Om sheaträdet och dess frukt

Sheaträdet är ett städsegrönt träd, som blir ca 20 meter högt. Trädet bär frukt efter ca 8-12 år, och kan därefter producera frukt i över 200 år. Ett bra träd kan ge upp till 80 kg nötter per år. I Afrika växer trädet i områden med mycket lite nederbörd. Sheaträdet blommar i januari/februari och frukten mognar mellan maj och augusti. Sheasmör kallas ibland för ”Afrikas guld” då den ger sysselsättning och inkomst till 100-tusentals kvinnor på Afrikas landsbygd.

Egenskaper av sheasmör och sheasmörolja

Sheasmör används till stor del som ingrediens i choklad, men är även flitigt använd inom hudvård och kosmetik. Förutom fettsyror så innehåller sheasmör och sheasmörolja upp till 8 % oförtvålbara ämnen. Däribland kanelsyraester (cinnamic acid ester), som ge en solsyddande effekt (dock bara runt spf 3).

Sheasmöret innehåller även steroiderna stigmasterol, E-vitamin och trierpener. Det gör att fettet/oljan har antiinflammatoriska egenskaper och kan bidra till hudläkning vid småsår, självspricker, torra fläckar och lättare eksem. Kan vara skönt återfuktande efter en dag i solen och fantastisk för att skydda huden under vinterkylan. Genom sin fettsyresammansättning kan sheasmöret/oljan effektivt skydda mot hudirritationer. Har du t.ex bränt dig på nässlor, så är det tacksamt att ha sheasmör nära tillhands.

Smöret är fetare än oljan, men båda har härligt mjukgörande egenskaper. Sheasmör och sheaolja kan användas för att vårda hår, naglar, och torr hud över hela kroppen. Det är underbart mjukgörande för händer och fötter och uppskattat för spädbarnsvård.

Traditionellt har den även använts flitigt för att reducera ärr och bristningar. Sheasmöroljan och och sheasmör kan även vara värt att prova vid reumatism muskel- och ledvärk pågrund av dess antiinflammatoriska egenskaper (1), (2).

Återförsäljare av Sheasmör och sheasmörolja hittar du här

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) Shenet om sheasmör: http://www.shenet.se/ravaror/sheasmor.html

(2) Finn Andersen, Guldet från växterna, Artaromaförlaget 2004, sidor: 92-93, ISBN: 91-974063-7-6

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 1 comment… read it below or add one }

1 Mona D juni 5, 2015 kl. 11:48

Sheasmör är underbart, min hud älskar det!

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: