Vikten av att skydda sig mot solen

by Mikaela Bjerring on 16 juni, 2016 · 0 comments

in Anti-aging, Blogg, Ekologiskt, Kroppsvård, Naturlig skönhet

Sommaren är här och semestertiderna är på intåg. Härliga dagar som ofta kommer med mycket sol och bad. Men glöm inte att skydda dig i solen! Lika underbara som solens strålar är, lika mycket skada kan de göra. Här följer några tips om hur du skyddar dig bäst mot dom starkaste strålarna.

Skydda sig mot huden med ekologiskt solskydd

Att tänka på

För att skydda sig mot solen bör man använda generöst med solskydd och återapplicera under dagen. Var speciellt försiktig under timmarna som solen är som starkast. Använd ett vattenresistent solskydd om du badar, sportar eller temperaturen är så hög att du svettas. Att sträva efter att bli så solbränd som möjligt är en skönhetssyn som vi verkligen borde ändra på. Visst känns det fräscht med lite färg, men överdrivet solande kommer med många baksidor. Att inte skydda sig mot solen är den största bidragande orsaken till förtidigt åldrande av huden och ett bra solskydd är den bästa anti-aging produkten du kan använda. Dessutom minskar du markant risken att drabbas av hudcancer.

Hudcancer blir allt vanligare

40 000 svenskar drabbas varje år av hudcancer. En skrämmande hög siffra som fortsätter att stiga för varje år (1). De senaste 10 åren har personer som dött av den mest aggressiva formen av hudcancer (malignt melanom) ökat med 39 procent. Det bästa sättet att skydda sig från hudcancer är att skydda sig mot solen. Ha som vana att kolla dina födelsemärken och leverfläckar regelbundet. Om du märker att de har växt, ändrat form eller börjat klia bör du kontakta en hudläkare och få dom kollade. Om hudcancer upptäckt tidigt så har man mycket bra chanser att bli helt frisk.

Konventionella solskyddsprodukter

Konventionella solskyddsprodukter som innehåller kemiska solfilter kan innebära en hälsorisk både för användaren och för miljön. Varje år använder vi flera hundra ton kemikalier för att skydda oss mot solens strålar. Dessa kemikalier hamnar sedan till stor del i vattnet när vi badar. Även när vi duschar rinner många av dessa rakt igenom reningsverket som inte är skapade för att kunna filtrera bort dom (2). Vi får sedan tillbaka det i vårt dricksvatten och våra hav och sjöar blir förorenade. En del av dessa kemikalier absorberas även av huden där de kan lagras och fungerar hormonstörande. Kemiska solfilter har även genom studier visat sig öka cancerrisken (3).

Eco cosmetic - ekologiskt solskydd

Att skydda sig mot solen

Först och främst så ska man som sagt inte överdriva solexponeringen och speciellt inte under timmarna 11-15 då solen är som starkast. Det gäller även att smörja in sig med en bra solkräm. I dag så finns det ett bra utbud av naturliga och ekologiska solskyddsprodukter på marknaden som inte innehåller kemiska solfilter utan enbart fysikaliskt solfilter i form av mineralfilter. Bättre för både hälsan och miljön. Eco cosmetics tycker jag har ett riktigt bra utbud på solskydd. Allt från SPF 10 upp till SPF 50 och fördelarna är många; Omedelbart skydd, mineralfilter, 100% naturligt ursprung, vattenfasta, veganska, fria från syntetiska färger, parfymer, konserveringsmedel, PEG, SLS, parabener, nanoteknik och genetiskt modifierade ingredienser. Självklart är de även inte testade på djur. Krämerna är lättapplicerade och täpper inte igen porerna. Du hittar solskyddskrämer som är neutrala (ofärgade), lätt tonade och som en transparent gel.

Naturliga efter sol

Efter sol

Efter sol är aloe vera, kokosolja och ricinolja några av mina favoriter att smörja in huden med. Aloe vera är skönt svalkande verkar lugnande på huden. Kokosolja är härligt mjukgörande och bidrar med att återfetta huden. Ricinolja är en väldigt fet olja som bland annat är känd som en traditionell huskur för att få bort och förebygga pigmentfläckar. Duscha först så du får av dig allt solskydd. smörj sedan in huden med Aloe vera och massera sedan in en blandning av kokosolja och ricinolja medan huden fortfarande är fuktig av Aloe vera. Det tar ett tag för oljan att absorberas, men det tycker jag det är väl värt. Huden känns fantastisk efteråt. Det finns även ekologiska och Ekologiska after sun produkter som går in i huden snabbare om man föredrar det.

Återförsäljare av produkterna hittar du här

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) Cancerfonden - Hudcancer ökar mest: https://www.cancerfonden.se/nyheter/ny-statistik-hudcancer-okar-mest

(2) Naturvårdsverket - utsläpp av kemikalier i vattnet: https://www.naturvardsverket.se/Documents/publikationer/620-5794-7.pdf

(3) Läkemedelsvärlden - lakemedelsvarlden.se/zino.aspx?articleID=4681

Spara

Spara

Spara

SparaViktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: