Vit matcha latte

by Mikaela Bjerring on 4 juli, 2015 · 4 comments

in Blogg, Kost, Recept, Superfoods

Vit matcha latte ger dig det bästa av två världar. Dels är vit matcha väldigt näringsrikt och dels är det energigivande samtidigt som den är rogivande. Till skillnad från kaffe så ger matcha te en lugn och jämn energinivå under hela dagen.

Vit matcha latte

Detta behöver du till vit matcha latte

  • 1 1/2 dl valfri mjölk (Jag rekommenderar kokosmjölk eller mandelmjölk)
  • 1 tsk vit matcha (Jag använde miracle matcha)
  • 1 tsk honung

Värm alla ingredienser i en liten kastrull tills blandningen är varm men inte kokande (60-70 ºC). Vispa ihop försiktigt och skumma upp lite på slutet. Det finns en speciell visp som gör jobbet lättare, men en vanlig visp fungerar det med.

Matcha visp och matcha te

Om Vit matcha

Till skillnad från vanligt te används hela tebladet för att tillverka matcha te, vilket gör det mycket näringsrikare är vanligt te. Matcha kan både göras på vitt te och grönt te. Fördelarna med vit matcha jämfört med grön matcha är att vitt te plockas i knoppstadiet vilket ger vit matcha ett rikare innehåll av antioxidanter.

Som redan nämnt är matcha te energigivande samtidigt som den är rogivande. Det ger en energikick långt över det kaffe normalt ger, men till skillnad från kaffets upp och ned effekt så får du en en jämn och energinivå under hela dagen. Detta beror på att teet innehåller aminosyran L-teanin. L-teanin bidrar till välbefinnande, lugn och avslappning genom att skapa alpha-vågor i hjärnan. Alpha-vågor indikerar ett avslappnande, men samtidigt ett vaket och alert tillstånd i hjärnan.  Om alpha-vågor är närvarande är kroppen mer motståndskraftig mot stress och man kan lättare hålla lugn och man har lättare med fokus och koncentration. Mer om aminosyran l-teanin kan du läsa här.

När du vill ha en god latte så kan matcha latte som sagt ge dig många fördelar jämfört med latte gjord på kaffe. Dessutom har matcha latte en god och rund smak som är svår att motstå.

Återförsäljare av vit matcha hittar du här

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAROm L-teanin: Peter Wilhelmsson,Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, sidor 480-481: , ISBN: 91-631-7910-5. Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 4 comments… read them below or add one }

1 Evelina juli 4, 2015 kl. 16:48

Mums vad gott!

Svara

2 Sarah juli 4, 2015 kl. 16:49

Jag har druckit grön matcha innan, men jag har aldrig provat vit matcha, tack för tipset!

Svara

3 Anna juli 8, 2015 kl. 11:36

Mums vad gott!

Svara

4 Emma Ö juli 13, 2015 kl. 10:20

Vad gott det låter och så hälsosamt! Sugen på att prova.

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: