Zink är den mineralbrist som är vanligast i Sverige!

by Mikaela Bjerring on 11 februari, 2011 · 5 comments

in Antioxidanter, Blogg, Hälsa, Hälsokost, Hälsotips, Hormonbalansen, Hormoner, Immunförsvaret och immunsystemet, Kosttillskott, Kroppsfunktioner, Mineraler, Sport - Träning, Stress

Zink är den mineralbrist som svenskar i allmänhet lider störst brist på. Det är en mineral som behövs för 100-tals viktiga kroppsfunktioner. I och med att denna mineral är inblandad i så många funktioner i kroppen finns det även en mängd symtom som kan indikera zinkbrist.

Huvudfunktionen hos zink är att stödja och möjliggöra enzymreaktioner. Idag känner man känner till mer än 200 metallhaltiga enzymer som är zinkberoende för att kunna utföra sina uppgifter. Zink behövs även för proteinsyntes och omsättning av kolhydrater, och utgör en viktig beståndsdel i produktion, lagring och sekretion av insulin. Det är intressant att notera att många personer med obalans i blodsockret och typ 2 diabetes ofta har zinkbrist (1), (2).

Zink och dess betydande roll

Zink behövs för ett normalt fungerande immunsystem och för att ämnesomsättningen ska fungera som den ska. Hormonproduktionen är beroende av zink och detsamma gäller för tillväxten av naglar, hår, bildandet av ben samt vid sårläkning. Hjärna, ögon, hud, könsorgan samt produktion av protein är fler områden där zink har en betydande roll (2).

Zink är den mineralbrist som är vanligast i Sverige!

Zink är den mineralbrist som är vanligast i Sverige!

Vid brist av Zink

Zinkbrist kan vara en bidragande orsak till hormonella störningar. Andra symptom kan vara försämrad sårläkning och minskat skydd mot infektioner. Aggression och depression, inlärningssvårigheter och apati är även de förknippade med zinkbrist. Stress, håravfall, hudförändringar och hudsjukdomar kan orsakas av ett alltför lågt intag av mineralet (2).

Zink är en stark antioxidant och vid infektioner, stress och vid ansträngande motionspass utsöndrar kroppen extra mycket zink. Det kan då vara av betydelse att fylla på kroppens depåer (2).

Under senare år har man kunnat konstatera att zink har en förebyggande och återställande funktion i samband med förkylning. Zink skyddar mot både bakteriella – och virusinfektioner (2).

Vanliga symtom på zinkbrist är hudförändringar, hudsprickor, eksem, spruckna naglar, dålig sårläkning, håravfall, hudbristningar, försämrad smak samt försämrat immunsystem (2).

Du kan enkelt själv testa om du har zinkbrist

Här kan du köpa zinkstatus (zinksulfat) från helhetshälsa

Här kan du köpa zinkstatus (zinksulfat) från helhetshälsa

Zinksulfat smaktest är ett prisvärt och bekvämt sätt att testa sin zinkstatus i kroppen. Detta testet anses vara mycket träffsäkert och adekvat bedömningsmetod. Eftersom smaklökarna styrs av enzymer som är zinkberoende kan man bedöma smaksensationen efter att hållit en klunk vatten utspädd med 0.1 % zinksulfat i munnen under 10-15 sekunder.

Den smak man då känner i munnen indikerar då bra eller dåliga zinkvärden i kroppen:

  • Stark, motbjudande smak direkt efter intag av zinkvattnet betyder att man har bra zinkvärden och förråd i kroppen.
  • Måttlig metallsmak, betyder måttlig zinkbrist.
  • Något söt eller sträv smak betyder ganska långvarig eller allvarlig zinkbrist.
  • Om det smakar som vatten betyder det att man har svår och långvarig zinkbrist.

Här hittar du: Zinksulfat och kosttillskott av zink

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 4 comments… read them below or add one }

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

{ 1 trackback }

Previous post:

Next post:

Skriv upp dig för nyhetsbrevet och ta del av kommande rabatter, kampanjer och erbjudande!

* indicates required
 

GRATIS E - BOK: ”HUR DU HANTERAR DIN STRESS”. Skickas automatiskt till dig inom 24 timmar via e-mail.

GRATIS e – bok ” Hur du hanterar din stress ” Fyll i din email i boxen nedan, så skickas den till dig via email inom 24 timmar.